Rookmelders straks ook verplicht in bestaande bouw

Rookmelders straks ook verplicht in bestaande bouw

Gepubliceerd op:

Begin 2020 is een wetsvoorstel ingediend om rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht te stellen in alle woningen. Dus ook woningen die vóór 2003 gebouwd zijn. Tot nu toe was dit alleen nog verplicht voor nieuwbouwwoningen. In dit wetsvoorstel wordt ook de zorgplicht steviger vastgelegd. Wat is de impact van de wetgeving op jouw beleidsvoering? En wat betekent dit in het kader van de zorgplicht?

Een stap in de goede richting
De wetswijziging is een hele mooie stap richting een optimale brandveilige leefomgeving. Op dit moment is namelijk in 20% (!) van de branden met een fatale afloop geen goed werkende rookmelder aanwezig. Om echte brandveiligheid voor jouw bewoners te kunnen realiseren is er alleen wel meer nodig dan het plaatsen van één of meerdere rookmelders. Wat bedoelen we hier precies mee?

Schijnveiligheid
Naast het feit dat de melder op de juiste wijze en op de juiste plek geïnstalleerd moet worden, moet deze ook regelmatig getest en schoon worden gemaakt. Ook als het gaat om een kwalitatief goede melder die voldoet aan alle normen. Want ook een kwaliteitsrookmelder werkt onvoldoende als deze op de verkeerde plaats hangt, te dicht bij een warmtebron hangt of blijft piepen en na een aantal keren vals alarm door de bewoner verwijderd wordt. Je creëert hiermee niet alleen schijnveiligheid, maar zeker in het geval van een corporatie kan dit bij een ongeval grote gevolgen hebben voor haar rol  in het kader van de zorgplicht.

Melders uitlezen met een app
Gelukkig zijn er systemen op de markt die jou als corporatie ontzorgen als het gaat om brand- en koolmonoxideveiligheid. Eén van de beste merken is Ei Electronics. Dit zijn niet alleen kwalitatief erg goede melders, met een zeer laag uitvalpercentage, maar ze bieden ook veel extra’s. Denk aan melders met AudioLINK functionaliteit waarbij je via een handige (gratis!) app bijvoorbeeld kan zien :
  • wat de status van de batterij is,
  • wanneer de melder voor het laatst in alarm is geweest,
  • wanneer de melder verwijderd is
  • wat de historie van de koolmonoxidewaarden is
Hiermee heb je controle over je onderhoudsplanning, over de status van de geïnstalleerde melders en weet de bewoner zeker dat zijn melder het doet als het echt nodig is.

Webinar over zorgplicht
Wil je meer weten over AudioLINK en wat de zorgplicht precies betekent in het licht van de wetswijziging?
Op 19 november jongstleden gaven we hierover een uitgebreid webinar. Benieuwd naar de inhoud?
Meld je aan via de inschrijfpagina en ontvang de opname van het webinar direct in je mail.

Wil je liever een persoonlijk advies, neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Want echt veilig wonen én werken dat gunnen wij iedereen.

www.hemmink.nl
www.eielectronics.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

Breman Installatiegroep
Breman Woningbeheer; uw partner voor service- en installatiewerkzaamheden ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...
Airofill® supreme insulation
Airofill® supreme insulation is de bewezen oplossing voor woningcorporaties die streven naar een duurzamere toekomst ...