Koolmonoxidegevaar, ook bij gesloten toestellen

Koolmonoxidegevaar, ook bij gesloten toestellen

Gepubliceerd op:

Niet alleen bij open verbrandingstoestellen zoals geisers, kachels en open haarden, bestaat er gevaar op koolmonoxidevergiftiging. Ook in woningen met gesloten toestellen, zoals moderne CV-installaties, kan koolmonoxide ontstaan.

Een groot aantal woningcorporaties plaatst (nog) geen koolmonoxidemelders (CO-melders) in alle woningen die hun corporatie in bezit heeft. Dit is één van de conclusies uit het rapport ‘Hoe gaan woningcorporaties om met rook- en koolmonoxideveiligheid’ (uitgave 2019). [link maken]. Zij voorzien wel alle woningen van rookmelders, maar plaatsen alleen koolmonoxidemelders in woningen waar een open verbrandingstoestel aanwezig is.

Onterechte veronderstelling
Helaas is dit een onterechte veronderstelling. Er zijn voldoende cases bekend waar is gebleken dat zelfs met gesloten systemen koolmonoxidevergiftiging is opgetreden. Door slecht onderhoud, verkeerd beugelen en lekkages als gevolg van werkzaamheden, kan het giftige gas koolmonoxide vrijkomen. Ook kan er via ventilatieroosters koolmonoxide van naastgelegen woningen of appartementen in de woning binnendringen.

De oplossing: een CO-blocker
Electronics biedt hiervoor een veilige en betrouwbare oplossing met de CO-blocker.[link maken] De CV-installatie wordt automatisch uitgeschakeld bij alarmering.

In Nederland is geen wetgeving die voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om vergiftiging of overlijden door koolmonoxidegas te voorkomen. Wel zijn er normen waaraan elke koolmonoxidemelder moet voldoen. Koolmonoxidemelders van Ei Electronics voldoen aan de hoogste BS-EN 50291 standaard en zijn voorzien van CE-keur. Ei Electronics biedt met de CO-blocker de enige oplossing met een gecertificeerde koolmonoxidemelder. Het is sterk aan te raden koolmonoxidemelders te plaatsen die voldoen aan deze normen.


Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...