Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat

Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat

Gepubliceerd op:

Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat 50 procent van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B. Dit is een uitstekend resultaat. Maar het betekent ook dat de andere 50 procent de komende jaren nog moet worden aangepakt.

Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende deuren en deur-kozijncombinaties een belangrijke rol. Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur van 54 mm dik stijgt de isolatiewaarde enorm. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

Technisch achterhaald product
Voor nieuwbouwwoningen is de deur van een dikte van 54 mm al twintig jaar de standaard. Voor zeer energieneutrale woningen zijn deuren met een dikte van zelfs 67 tot 80 mm gebruikelijk. In bestaande woningen worden technisch achterhaalde en slecht isolerende 38-mm-deuren nog vaak vervangen door nieuwe, slecht presterende 38-mm-deuren. Terwijl het toepassen van een iets dikkere, hoogwaardig isolerende deur met HR++ glas en dichtingen een veel beter resultaat geeft. De beperkte meerkosten voor een 54 mm dikke deur worden hierdoor in korte tijd terugverdiend.

Meerjarenonderhoudscontract
Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt in het prestatiecontract met de VGO-partijen te vaak verzuimd om maatregelen voor energielabelverbetering vast te leggen. Hier is een belangrijke rol voor de corporatie weggelegd. Zonder duidelijke vermelding worden deuren van 38 mm dik teruggeplaatst, terwijl die op de middellange termijn alweer vervangen moeten worden om de isolatiewaarde van de woning op peil te houden.

Plaatsing in bestaand kozijn
Voor toepassing van een 54-mm-deur zijn aanpassingen van het bestaande kozijn over het algemeen niet nodig. Door de zeer stabiele 54-mm-deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen de deur en het kozijn goed overbrugd worden en wordt de dichting optimaal. Alleen bij plaatsing in een binnendraaiende situatie - zoals de voordeur - moet specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur gekeken worden.

Isolatieklasse verschaft helderheid
Aan een deur zelf kun je de eigenschappen niet aflezen. Vanaf april 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel ook de isolatieprestatie van de deur zichtbaar. Door het label met de QR-code, die aan de scharnierzijde van deur is aangebracht, te scannen zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur.
Door toevoeging van de isolatiewaarde maakt GND inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de vooraf gestelde eisen. Alle bij GND aangesloten fabrikanten hanteren dit label en maken de isolatieklasse van de deur hiermee voor iedereen zichtbaar. De opgestelde en gehanteerde isolatieklassen zijn: 


Ook bij controle door een energieadviseur is nu eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft en wat de werkelijke isolatiewaarde is die kan worden meegenomen in de berekening van de woningindex.

Meer weten over de isolatiewaarde en controle mogelijkheid? Bezoek ons op de Vakbeurs Energie die gehouden wordt op 12, 13 & 14 oktober 2021 in de Brabanthallen te Den Bosch. Hal 4 stand A017

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren.

Meer informatie?
Zie https://gnd.nl/thermische-isolatie/


Een greep uit ons leveranciersregister

Aalberts hydronic flow control
Wij bieden succesvolle en innovatieve oplossingen voor o.a. woningbouw, utiliteitsbouw en duurzame energie ...
ATAG Heating
ATAG als uw langetermijnpartner ...
Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...