Gemeenten onvoldoende voorbereid op toezicht corporaties

Gemeenten onvoldoende voorbereid op toezicht corporaties

Gepubliceerd op:

Maar liefst 90% van de gemeenten is niet klaar voor de nieuwe toezichtstaken volgens de herziene Woningwet die op 1 juli is in gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en adviesbureau Companen. Minister Blok en de VNG grijpen in en gaan ambtenaren in sneltreinvaart kennis bijbrengen om de financiële gegevens van woningcorporaties te kunnen beoordelen.

Onder de nieuwe Woningwet krijgen gemeenten een belangrijkere taak in het toezicht op woningcorporaties. Woningcorporaties dienen prestatieafspraken te maken met de gemeente, moeten hun plannen altijd afstemmen met de betreffende gemeenten en ze zijn verplicht om uitgebreide financiële informatie te overleggen. Voor veel ambtenaren staat de uitvoering van de herziene Woningwet nog ver van hun bed. Per 1 juli zijn ze voor een groot deel verantwoordelijk voor het financiële toezicht op de woningcorporaties. Maar ze zeggen daartoe onvoldoende uitgerust te zijn. Op Kamervragen over deze tekortkomingen, gaf minister Blok aan dat hij samen met de VNG werkt aan het bijspijkeren van de kennis bij de betreffende ambtenaren.

Zo komen er speciale scholingsdagen, congressen met workshops en een handboek voor het interpreteren van financiële en volkshuisvestelijke informatie en prestatieafspraken. Daarnaast is er per 1 juli al een website beschikbaar – www.woningwet2015.nl - die informatie geeft over de nieuwe wet. De herziening van de Woningwet betreft onder meer uit het beperken van de taken van woningcorporaties, verscherping van het toezicht op de corporaties, meer zeggenschap voor huurders en het vastleggen van prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties.

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
CascoTotaal
CascoTotaal ontwikkelt en realiseert prefab bouwconcepten voor de zakelijke markt ...