Gemeenten maken bezwaar tegen Vestiaverkoop aan Patrizia

Gemeenten maken bezwaar tegen Vestiaverkoop aan Patrizia

Gepubliceerd op:

De gemeenten Arnhem, Aalten, Leerdam en Leusden gaan bezwaar maken tegen de goedkeuring van het ministerie van Wonen en Rijksdienst voor de verkoop van Vestia-woningen aan de Duitse belegger Patrizia. “Elke woning die uit de sociale huurwoningvoorraad gaat, is er een te veel”, zegt Erik van Beurden, wethouder wonen van Leusden.

Afgelopen zomer maakte Vestia bekend dat zij bijna 5.500 woningen wil verkopen aan Patrizia die daar 557 miljoen euro voor neertelt. Het gaat grotendeels om de wooncomplexen die Vestia in mei 2010 had overgenomen van de door fraude in de problemen geraakte woningcorporatie (SGBB), een landelijk opererende corporatie.

Een woordvoerder van de Arnhemse wethouder wonen Gerrie Elfrink (SP) bevestigt dat Arnhem zeker bezwaar zal gaan maken tegen de beslissing van de ILT. Ook Erik van Beurden, GroenLinks-PvdA wethouder in Leusden, gaat namens zijn college bezwaar maken. Hij schreef een brief naar de overige negen wethouders met negatieve zienswijzen om te verkennen of zij `samen willen optrekken' in het indienen van bezwaar of `eventuele andere flankerende politieke acties'. Wethouder Wim van der Leij (PvdA) van Leerdam wil eveneens bezwaar maken, al is het maar om een politiek signaal af te geven.

De drie gemeenten wijzen er op dat hun sociale voorraad al ernstig onder druk staat, wachtlijsten lang zijn en huurders met betaalbaarheidsproblemen kampen. Zij verwachten dat Patrizia de huren gaat verhogen en woningen gaat uitponden en zien liever dat een lokale woningcorporatie de Vestia-woningen overneemt. Maar het ILT reageert daarop dat het bod van lokale corporaties (aanzienlijk) lager is dan het bod van Patrizia. Vanwege de grote financiële problemen en saneringssituatie bij Vestia, acht de ILT het redelijk om nu voor de hoogste bieder te gaan.

De gemeente Aalten gaat om andere redenen bezwaar maken tegen de verkoop aan Patrizia. `Wij kampen met krimp en zitten er meer mee of deze woningen wel op tijd gesloopt gaan worden. Een lokale corporatie heeft een bod gedaan en houdt rekening met sloop. Vestia en Patrizia kennen onze lokale woningmarkt helemaal niet', aldus een woordvoerder van CDA-wethouder Ted Kok. Of er nog meer gemeenten bezwaar zullen maken, is nog niet bekend.

Een greep uit ons leveranciersregister

Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...
Verweij Houttechniek
Verweij Houttechniek is dé slimme systeempartner voor de zakelijke markt als het om duurzame houten ramen, deuren ...