Gemeente Epe en een vijftal gebruikers slaan de handen in elkaar voor een nieuwe Unilocatie

Gepubliceerd op:

In Epe, op de Wachtelenberg, is kort geleden de Unilocatie opgeleverd. Een multifunctionele accommodatie ontwikkeld als initiatief van de Gemeente Epe. De Unilocatie krijgt een 5-tal gebruikers: een 2-tal basisscholen, De Hoge Weerdschool en de W.G. van der Hulstschool, het buurthuis De Buurthoeve, kinderopvang Koppel en buitenschoolse opvang KOM.

Het gehele complex voldoet aan het Frisse Scholen Concept klasse B en is zeer duurzaam ontworpen en uitgevoerd. De EPC-eis gesteld in het Bouwbesluit is met 50% gereduceerd. De kwaliteit van uitvoering is aangetoond d.m.v. een thermografisch onderzoek en een blowdoor test. In augustus wordt het gebouw in gebruik genomen gelijk met de aanvang van het nieuwe schooljaar.

Het ontwerp van het complex werd verzorgd door Van de Poel Architecten. Zij ontwierpen een energiezuinig gebouw door het voorzien van warmtewisselaars en een uitgekiend gebruik van bouwmaterialen. Architect Van de Poel legt uit: “Vooral de voorfase is een grote uitdaging geweest en heeft veel overleg gevergd om alle verschillende gebruikers op één lijn te krijgen in één gebouw. Met name de scholen en het buurthuis hebben tot op dit moment een eigen gebouw en hechten dus waarde aan de eigen (onderwijs) identiteit.
Een 2e uitdaging lag om binnen het beschikbaar gestelde bouwbudget te komen tot een zeer duurzaam gebouw met kwalitatief goede materialen, onderhoudsarm en energiezuinig.
Doordat Van de Poel Architecten al vele jaren goede ervaringen heeft opgedaan met Derbigum is ook voor dit project weer voor Derbigum gekozen”
. De uitvoering van het dak werd toegewezen aan Kwerreveld Dakbedekkingen BV uit Winterswijk.

Het dak van zo’n 1620 m² was oorspronkelijk voorzien met een tweelaags waterdichtingssysteem met Derbicoat® NT en Derbigum® NT, afgewerkt met een ballastlaag in grind. Tijdens de uitvoering is overgegaan naar Vaeplan® van Derbigum, enerzijds vanwege de aanzienlijke bezuiniging en anderzijds vanwege milieutechnische aspecten : de bosrijke omgeving brengt vervuiling van vallende bladeren met zich mee. Daarom werd overgestapt naar een synthetische dakbedekking Vaeplan® V. Door zijn glad oppervlak is deze veel gemakkelijker te reinigen dan een afwerking in grind. Bovendien reflecteert de lichtgrijze dakbaan het zonlicht beter.

Kwerreveld Dakbedekkingen BV heeft op de betonnen ondergrond een Derbicoat-dampscherm geplaatst en een EPS-afschot met een gemiddelde dikte van 75 mm. Daarop kwam een PIR-isolatie van 140 mm dik, mechanisch bevestigd. De eindlaag in Vaeplan V (1,5 mm) werd mechanisch bevestigd. Aangezien de werken in de winterperiode vielen was het ook even aanpassen voor de verwerkers. Vaeplan is een relatief nieuw materiaal in Nederland, voor de dakdekker was het dan ook een “ontdekkingstocht” inzake de specifieke eigenschappen van de Vaeplan-dakbanen. André Blom licht toe: “Het materiaal is net als andere kunststoffen afhankelijk van temperatuur en relatieve vochtigheid. In de koude winterperiode hebben we gemerkt dat dit behoorlijk wat vakmanschap vereist want de lasspiegel is klein. Ook het plooigedrag in de aanvangsfase is iets waar je vooraf wel kennis van moet nemen. Maar eens deze ontdekkingsfase voorbij is het materiaal goed te verwerken. De opdrachtgever is ook zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat en het geleverde werk.”


Een greep uit ons leveranciersregister


Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant en broker ...

Is uw lift buiten werking als gevolg van onderhoudswerkzaamheden, een storing, modernisering...

Duco, een toonaangevend producent in Europa van ventilatie- en zonweringsystemen ...