Gebrand op inzicht!

Gebrand op inzicht!

Gepubliceerd op:

Brandweer Nederland samen met het IFV heeft in het onderzoek Gebrand op inzicht onderzoek gedaan naar de effectiviteit van rookmelders. Uit het onderzoek bleek dat een rookmelder effectief is wanneer een brand snel wordt gedetecteerd en de (slapende) aanwezigen snel worden gealarmeerd. De bewoners kunnen op deze manier tijdig vluchten. Maar er waren wel kanttekeningen. Gelukkig blijken er ook oplossingen te zijn.

Uit het rapport blijkt onder andere dat het eigenlijk het best is om gekoppelde rookmelder te plaatsen. Doordat in dat geval bij één melder in alarm alle melders waarschuwen zijn bewoners eerder op de hoogte dat er iets mis is.

Nu zijn in Nederland al flink wat (al dan niet gekoppelde) rookmelders geplaatst maar toch blijkt dat woningbranden er in bijna driekwart van de woningen geen rookmelder aanwezig was. Na al die jaren voorlichting een verrassend aandeel. Een deel is te wijten aan het feit dat de melder wel geplaatst is en ooit functioneerde maar dat eenvoudig weg de batterij inmiddels leeg is geraakt. Bij wel geplaatste rookmelders blijken deze nogal eens op de verkeerde plaats te hangen of blijken er te weinig melders aanwezig te zijn.

Opvallend was verder dat huurders in de ene gemeente een risicogroep vormen en in de andere gemeente niet.

Wellicht is het goed eens kritisch naar uw woningvoorraad te kijken; zijn daar rookmelders geplaatst? Werken ze ook nog? Zo zijn melders die conform het bouwbesluit bijvoorbeeld in 2003 geplaatst zijn inmiddels 12 jaar oud. De levensduur gaat echter niet verder dan 10 jaar.

Recent heeft First Alert/Fire Angel een aantal nieuwe rookmelders gelanceerd waarmee met een bescheiden investering eigenlijk alle aanbevelingen uit het rapport kunnen worden ingevuld. Met minimale installatiekosten. Daarbij kan een investering in rookmelders zich gedurende de levensduur terugverdienen.

Benieuwd wat het voor uw corporatie zou betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Quality Creations International (de officiële distributeur van First Alert en Fire Angel ). Samen met u kijken zij graag wat voor uw organisatie een passende oplossing zou kunnen zijn en in welke termijn die zich kan terugbetalen. Niet in de laatste plaats vergroot u daarbij met het plaatsen van rookmelders ook nog de kans dat uw bewoners een woningbrand zullen overleven enorm.

Bel voor een vrijblijvende afspraak met Quality Creations 015 3693965 of direct met John van Adrichem 06 5389 1215.
https://www.woningcorporaties.nl/leveranciers/brandbeveiliging/quality-creations-international

Een greep uit ons leveranciersregister

Flynth
Flynth is de grootste advies- en accountantsorganisatie voor het MKB ...
Ibis Power
Hernieuwbare energie voor de mensen ...
Geberit B.V.
De wereldwijd opererende Geberit Group is de Europese marktleider voor sanitaire producten ...