Energievangers geven impuls aan trend duurzame buurtinitiatieven

Energievangers geven impuls aan trend duurzame buurtinitiatieven

Gepubliceerd op:

Greenchoice en Energiecoöperaties brengen lokale opwek van duurzame energie dichterbij burgers met de Energievangers. De campagne, met als titel: 'Nederland barst van de energie', laat zien hoeveel zonne-energie er potentieel in elke regio is en hoe iedereen hieraan in zijn eigen buurt kan meedoen. De Energievangers brengen het potentieel van duurzame zonne- en windenergie per regio in kaart.

De website Energievangers.nl berekent de mogelijke hoeveelheid op te wekken zonne-energie per huishouden tot op postcodeniveau. De actie laat zien dat zelf groene stroom opwekken gemakkelijk is door je aan te sluiten bij een coöperatie - investeren kan bij sommige projecten al vanaf 25 euro. Of door duurzame energie van coöperaties af te nemen. Doel van de campagne is het bewust maken en enthousiasmeren van meer mensen om zelf of samen energie in hun buurt op te wekken.

Vorige week is een initiatiefnota ingediend die pleit voor een coöperatief overheidsbestuur, waarbij de overheid meer ruimte geeft aan lokale initiatieven zoals energiecoöperaties. Publieke aanbieders worden daarin meer gedwongen rekening te houden met de wensen van de gebruikers. Ook voorziet de nota in juridische mogelijkheden waarmee burgers en maatschappelijke organisaties zelf publieke taken organiseren en exploiteren. Via het ‘uitdaagrecht’ en het 'overnamerecht' kan iedereen met een goed plan de overheid uitdagen publieke taken aan hen over te dragen.

Een greep uit ons leveranciersregister

SmartDocuments
SmartDocuments is van de grond af aan gebouwd om de documentcreatie te automatiseren ...
Vaillant Group Netherlands B.V.
Vaillant is een internationale marktleider op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie ...
NIBE Energietechniek B.V.
Als Europees marktleider op het gebied van warmtepompen is NIBE dé partner voor de Nederlandse en Belgische markt ...