Ecologisch woonproject in Nijmegen van start

Gepubliceerd op:

In Nijmegen verrijst in 2015 een opmerkelijk nieuwbouwproject met 24 sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Woningcorporatie Talis en bouwbedrijf Vastbouw hebben met de toekomstige bewoners en initiatiefnemers, verenigd in Iewan, sinds 2010 intensief naar dit moment toegewerkt.

Het initiatief voor deze sociale woningbouw lag bij de circa 50 toekomstige bewoners. Om hun droom om ecologisch en gemeenschappelijk bouwen en leven te verwezenlijken, zochten -en vonden- zij samenwerking met woningcorporatie Talis en bouwbedrijf Vastbouw. Architectenbureau Orio, gespecialiseerd in organische en ecologische architectuur ontwierp het gebouw naar voorkeur van de bewoners.

De gehele voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van de plannen vindt plaats op basis van een nauwe samenwerking tussen de drie partijen, en kenmerkt hiermee een omslag in denken in de sociale woningmarkt. Talis, Vastbouw en de toekomstige groep bewoners van Iewan werken samen als gelijkwaardige partners. De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland steunen de ambitieuze plannen met morele support en verstrekken subsidies. WBVG (Woningbouwvereniging Gelderland) begeleidt Iewan in dit proces en neemt straks het beheer op zich.

Het project wordt zo ecologisch mogelijk gebouwd en onderhouden. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als leem en stro, maar ook in toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. In de gemeenschappelijke tuin wordt een helofytenfilter met rietplanten aangelegd om het afvalwater van bewoners te filteren. Dit gezuiverde water kan vervolgens gebruikt worden om toiletten door te spoelen en tuinplanten te bewateren. Grote ramen op het zuiden zorgen voor veel extra warmte en licht binnen. Een collectieve pelletkachel verwarmt de woningen door een efficiente verbranding van uit afvalhout geproduceerde houtpellets. De warmte uit af te voeren lucht wordt gebruikt om douchewater op te warmen. Met zonnepanelen wordt zelf energie opgewekt. Tevens wordt ingezet op led-lampen en energiezuinige apparatuur en witgoed.

Een greep uit ons leveranciersregister

Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...
Raetsheren
Raetsheren van Orden biedt sinds de jaren 90 haar diensten aan de corporatiesector aan...
Sdu
Grip op uw processen, de informatiehuishouding op orde, zaakgericht werken en een kostenbesparing dankzij ...