Woningen met een duurzaam karakter en voldoende ruimte voor sociale huur

Woningen met een duurzaam karakter en voldoende ruimte voor sociale huur

Gepubliceerd op:

Dat waren de twee belangrijkste wensen van de gemeente Waalre bij de ontwikkeling van het nieuwbouwproject ‘The Lodge’ in Waalre-Noord, gelegen aan de waterplas De Meeris. Dura Vermeer heeft als ontwikkelende bouwer 35 duurzame koop- én (sociale) huurwoningen gebouwd. Een bijzonder en duurzaam plan waar Dura Vermeer van A tot zet bij betrokken is, van de totstandkoming tot realisatie van het project.

Uniek in duurzaamheid
Vanaf het eerste moment hebben Dura Vermeer en de gemeente Waalre om tafel gezeten om te zorgen voor een hoogkwalitatief plan voor de beschikbare grond. Samen zijn ze op zoek gegaan naar slimme elementen en aspecten om de belangrijkste wensen te honoreren en nét even een stap verder te brengen, Martin Beukeboom, directeur Dura Vermeer Bouw Zuid: ‘’Op het gebied van duurzaamheid zijn we destijds ver gegaan door de toepassing van ‘’Nul-Op-de-Meter” woningen. Energieneutraal en gasloos bouwen is nu standaard, maar was in 2017 nog super innovatief. Als één van de weinige bouwers in Nederland hadden we daar toen al veel ervaring mee. Onder andere door onze rol in 2016 in de compleet nieuwe woonwijk RijswijkBuiten’’.

Sociale cohesie
Ook is er invulling gegeven aan de wens om sociale huurwoningen te realiseren in de nieuwe wijk in Waalre-Noord. De verandawoningen aan de waterplas dragen bij aan de sociale duurzaamheid in de wijk en zijn speciaal ontworpen om interactie tussen bewoners te stimuleren. Sociale huurwoningen en dure koopwoningen staan naast elkaar, aan de buitenkant zie je geen verschil. De architectuur is gelijk en er is gebruik gemaakt van dezelfde hoogwaardige, herbruikbare materialen en technisch duurzame oplossingen. Achter de gevels zijn er wél verschillen, onder andere in indeling en uiteraard in woninggrootte.

Groen en ontmoeten
Centraal ligt er in de wijk een parkeergelegenheid met daarbij een wadi die dient als een bufferings- en infiltratievoorziening voor regenwater, met daaromheen verschillende typen bomen. ‘Dit is het hart van het project waar bewoners en bezoekers elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. Als je daar met de auto komt aanrijden dan krijg je door het uitzicht over de waterplas altijd het gevoel van de natuur mee. Daar is heel goed over nagedacht in de planning’, vindt Maureen, bewoonster van het plan.

Het resultaat mag er zijn. Een prettige samenwerking waarbij Dura Vermeer de gemeente Waalre op verschillende gebieden heeft ondersteund én 35 stoere, zeer duurzame woningen heeft gerealiseerd, die de sociale cohesie in de wijk bevorderen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Panasonic Netherlands
Kies voor verwarming, warm tapwater, warmtepompen, airconditioning, chillers en koel- vriessystemen van Panasonic ...
NARIS
Risicomanagement bij woningbouwcorporaties is vast goed!
RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...