Renovatie van keuken, badkamer en toilet: van tien naar twee dagen

Renovatie van keuken, badkamer en toilet: van tien naar twee dagen

Gepubliceerd op:

Drie keer raden waar iedere bewoner het meest tegenop ziet bij de renovatie van zijn huis. Inderdaad, de werkzaamheden binnenshuis. Zeker wanneer de hele badkamer en keuken eruit moet. Stof, herrie, dagenlang verschillende bouwvakkers over de vloer: een grote puinhoop. Dat moet toch anders kunnen, zou je denken. Als we mensen naar de maan kunnen laten vliegen, moet je toch ook een badkamer, keuken en toilet in een dag kunnen renoveren. Nou vooruit, twee dagen dan, en met veel minder hak- en breekwerk.

Snel renoveren is onderdeel van ons Nul-op-de-Meter (NoM)-concept. Dat is voortgekomen uit de Green Deal Stroomversnelling die we een aantal jaar geleden met drie andere bouwers en zes woningcorporaties zijn gestart. Het concept bestaat uit verschillende innovatieve maatregelen waarbij we een huis zo verduurzamen dat het evenveel opwekt als verbruikt. We plaatsen bijvoorbeeld slimme installaties en een nieuwe isolatieschil rondom het huis, en leggen het dak vol met zonnepanelen. Goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van opdrachtgevers en bewoners. Want omdat de energierekening naar nul gaat, blijven de woonlasten vaak precies gelijk.

Twee dagen
Bij de meeste renovaties moeten we de badkamer, toilet en keuken vervangen en sluiten we alles aan op de nieuwe installaties. Inclusief het verwijderen van tegels en sanitair, droogtijd en inzet van verschillende specialisten duurde zoiets vroeger minimaal tien dagen. Stel je voor: tien dagen overlast waarbij bewoners met een handdoek en wc-rol onder de arm naar een mobiele sanitaire voorziening moesten lopen. Dat is niet meer van deze tijd. Nu zijn we twee dagen bij een bewoner over de vloer en is alles netjes afgewerkt. We zetten daarbij kleine, multidisciplinaire teams in die zoveel mogelijk gebruik maken van wat al in de woning aanwezig is.

’s Ochtends slopen, ’s avonds weer koken
Wat doen we concreet? De keuken vervangen we in één dag. We verwijderen eerst de oude keuken. Bestaande tegels blijven op de muur zitten. Dat scheelt veel hak- en breekwerk en dus stof en overlast. Daarop brengen we grote op maat gemaakte strippen met mosa-tegels of glaspanelen aan. ’s Middags plaatsen we de nieuwe keuken en sluiten alles aan. Zo kun je dezelfde dag alweer koken. Uit de badkamer slopen we het sanitair en brengen we stroken aan op het bestaande tegelwerk. Hier overheen brengen we ook weer die mosa-tegels of glaspanelen aan. Daarna plaatsen we het nieuwe sanitair en werken we de badkamer netjes af. Voor het toilet geldt hetzelfde. Natuurlijk zorgen we ervoor dat altijd een van de toiletten in gebruik blijft bij de verbouwing.

Kleine revolutie
Bewoners zijn over het algemeen superblij met de renovatie. Niet alleen vanwege het eindresultaat, maar ook omdat we ze al in vroeg stadium betrekken bij het project. We komen ruim voor de renovatie persoonlijk bij ze langs om uit te leggen wat we gaan doen. En bewoners mogen zelf aangeven welke kleur tegels of keukenkastjes ze willen of het type werkblad in de keuken. Tegen bijbetaling kunnen ze ook meer of andere voorzieningen uitzoeken. Denk aan een vaatwasmachine of een extra mooi fornuis. Waarvoor ze ook kiezen, wij installeren het voor ze. Alles keurig afgewerkt en binnen twee dagen tijd. Dat kun je gerust een kleine revolutie voor de bouwwereld noemen!

Voor meer informatie klik hier.Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...