Gegarandeerde energieprestatie, nu en in de toekomst

Gegarandeerde energieprestatie, nu en in de toekomst

Gepubliceerd op:

Wat is je voorstel wanneer je als verhuurder de woning van je huurder gaat verduurzamen? “We gaan je huis renoveren. Je huur gaat omhoog, maar omdat je huis zo meteen evenveel opwekt als gebruikt, gaat je energierekening naar nul. Je woonlasten blijven dus hetzelfde.” 

Op papier een goed voorstel. Maar voordat een huurder instemt wil die wél zeker weten dat hij inderdaad niet meer gaat betalen. Want wie is er verantwoordelijk als een installatie niet goed is ingeregeld? Of als zijn huis toch minder energie opwekt dan verwacht? Dan moet je toe naar gegarandeerde energieprestaties. Ook op lange termijn.

Die belofte aan je huurder kun je als verhuurder waarmaken dankzij het Nul-op-de-Meter (NoM)-concept. In 2013 zijn we samen met drie andere bouwers en verschillende woningcorporaties gestart met de ontwikkeling van NoM-woningen in de Stroomversnelling. Slimme maatregelen waarmee we een woning verduurzamen, het comfort van bewoners verhogen en de verhuurbaarheid sterk verbeteren. Energieprestatiegaranties zijn daar een belangrijk onderdeel van. Ook in onze reguliere verbouwingen gaan we hier steeds meer naar toe.

Bewezen maatregelen
Die garanties kunnen we afgeven omdat onze verduurzamingsmaatregelen zich bewezen hebben. We weten wat de nieuwe isolatieschil doet om warmte binnen te houden, welke prestaties de nieuwe installaties leveren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het binnen koel blijft als het buiten warm is. Om er zeker van te zijn dat een huis genoeg energie opwekt, leggen we meer zonnepanelen op het dak dan nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat we de bewoners meenemen in het gehele proces. Want de gerenoveerde woning is anders in gebruik. Hoe kun je het beste omgaan met de installaties? Hoe zorg je ervoor dat er genoeg frisse lucht in de woning aanwezig is?

Goede bewonersbegeleiding
Om bewoners hierin te begeleiden, werken we steeds meer met sensoren die op afstand uit te lezen zijn. Je krijgt als bewoner een digitaal bedieningspaneel, zodat je precies kunt zien hoe installaties functioneren en hoeveel energie je bijvoorbeeld dagelijks opwekt en verbruikt. Op de achtergrond volgen we dit. Zien wij gekke dingen? Dan kunnen we je op afstand adviseren. In de Stroomversnelling werken wij al met dit soort innovaties.

Wat levert het op?
Uiteindelijk moet alles leiden tot een tevreden bewoner. Een bewoner moet vertrouwen hebben in het renovatieproces en het eindresultaat. De investering betaalt zich ook terug. De verhuurbaarheid van een woning stijgt enorm na een renovatie. En dat is weer goed voor de verhuurder of corporatie.

www.duravermeer.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
POM
Met POM incasseer je beter, sneller, socialer én tegen lagere kosten ...