Duizenden ‘onveilige’ balkons in Limburg afgekeurd

Duizenden ‘onveilige’ balkons in Limburg afgekeurd

Gepubliceerd op:

In Limburg zijn de afgelopen jaren de galerijen en/of balkons afgekeurd van ruim drieduizend flats die vóór 1975 gebouwd. De balkons en galerijen worden verstevigd, vervangen of (versneld) gesloopt om ongelukken te voorkomen.

Woningcorporaties gaven tot nu toe al 7,5 miljoen euro uit aan het herstellen van onveilige galerijen en balkons. Uit onderzoek van De Limburger blijkt dat daar nog minimaal 2,5 miljoen euro bijkomt. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) worden eveneens geconfronteerd met forse investeringen.

Maatregelen nodig
De laatste jaren waren meerdere keren noodmaatregelen vereist omdat uit inspectie bleek dat galerijen of balkons niet aan de veiligheidseisen voldeden. In Venlo gingen bijvoorbeeld een paar honderd balkons op slot en in Landgraaf moesten bewoners hun woningen hals over kop verlaten. Recent kwam aan het licht dat ruim honderd balkons van woningen in Ermelo afgesloten moeten worden.

Aangetast
Bij alle galerijen en balkons gaat het om exemplaren die vóór 1975 zijn aangelegd. Deze voldoen niet meer aan de moderne veiligheidsvoorschriften of er zijn fouten gemaakt bij de bouw. Vaak lopen de vloeren van de woningen door in balkons en galerijen die verder zonder ondersteuning in de lucht ‘hangen’. Soms is de bewapening in deze zogenaamde uitkragende vloeren onvoldoende, aangetast door corrosie of te laag aangebracht.

Onderzoekplicht
Het instorten van vijf galerijvloeren bij een oude flat in Leeuwarden in 2011 was de aanleiding voor de maatregelen. Het ministerie van Wonen besloot hierna in 2015 om een onderzoeksplicht in te stellen voor alle galerijen in Nederland, met als deadline 1 juli 2017.

Moeizaam
Uit onderzoek van De Limburger blijkt ruim dertig van de bijna tweehonderd onderzochte complexen van Limburgse woningcorporaties niet meer aan de eisen voldoen. Maar ook veel koopflats moeten worden opgeknapt; een proces dat moeizaam verloopt omdat VvE’s vaak over minder geld en deskundigheid beschikken.

Bron: De Limburger.

Een greep uit ons leveranciersregister

Nijver
Slim investeren in uw woningbezit op basis van echte cijfers ...
Breijer Loodgieters
Breijer biedt u alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden. We renoveren bitumen en zinken dakbedekkingen ...
Hagemans Vastgoedonderhoud
Hagemans Vastgoedonderhoud staat voor Vitaal Vastgoed. Voor woningen en gebouwen die doen waarvoor ze bedoeld ...