Doorvoeren huurverhogingen vertraagd

Doorvoeren huurverhogingen vertraagd

Gepubliceerd op:

Corporaties kunnen nog niet aan de slag met het voorbereiden van de inkomensafhankelijke huren. Ze hebben daarvoor gegevens nodig van de Belastingdienst, maar die zijn nog altijd niet beschikbaar. Dat betekent dat het doorvoeren van huurverhogingen per 1 juli in gevaar komt.

De Eerste en Tweede Kamer hebben onlangs dat corporaties per 1 juli huurverhogingen doorvoeren. Die verhogingen zijn afhankelijk van het inkomen van de huurders. De corporaties zelf hebben daar geen inzicht in, dus hebben ze een verklaring van de Belastingdienst nodig die aangeeft of huurders boven of onder een bepaalde inkomensgrens verdienen. Die verklaringen zijn nog altijd niet beschikbaar. De Belastingdienst moet de corporaties toegangscodes toewijzen zodat zij de verklaringen kunnen aanvragen. Dat is nog niet gebeurd. Er was toegezegd dat de corporaties vanaf 22 maart 2013 inzicht zouden krijgen in de gegevens. Nu dat in veel gevallen nog altijd niet mogelijk is, gaat de tijd dringen. De corporaties hebben namelijk tijd nodig om op basis van de inkomensgegevens de inkomensafhankelijke huurverhoging zorgvuldig voor te kunnen bereiden. Daarnaast zijn ze verplicht om huurders uiterlijk 1 mei te informeren over een eventuele huurverhoging.

Aedes heeft er eerder zowel bij de Belastingdienst als bij het ministerie op aangedrongen de toegangscodes voor het aanvragen van de verklaringen zo snel mogelijk te versturen. Als corporaties de huurverhogingen niet kunnen doorvoeren, moeten ze het doen zonder de nodige financiële ruimte voor het afdragen van de nieuwe verhuurdersheffing.

Bron: aedes.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...
RENSON
Gezond en comfortabel binnenklimaat? Onze missie!