Derbigum® bespaart 12.800 ton CO2 dankzij recycling

Derbigum® bespaart 12.800 ton CO2 dankzij recycling

Gepubliceerd op:

Derbigum, de Belgische fabrikant van dakbanen, moederbedrijf van Derbigum Nederland B.V., heeft dankzij haar recyclingstrategie tot op vandaag 12.800 ton CO2 uitgespaard.

Meten is weten, en dat is precies wat Derbigum gedaan heeft sinds de uitbreiding van haar recyclingsysteem naar extern ingezameld materiaal. Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum vertelt: “Recyclen is niet nieuw voor Derbigum, deze ingesteldheid zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recycling van ons eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclingsysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we beginnen meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton. Om een idee te geven van wat dit voorstelt qua volume: dat zijn zo’n 35.700 vrachtwagens met oplegger, zet die achter elkaar en je krijgt een file van ongeveer 643 km. Dit is van de productiesite in Lot (België) tot in Groningen en terug”.

Voorloper in recycling
Recycling en verantwoord gebruik/hergebruik van materialen is een zeer actueel thema. Toch is Derbigum hier al langer dan vandaag mee bezig. Koen Sneiders, licht toe: “Toen Derbigum in 1999 op haar productiesite in Perwez de eerste versie van de “Macalusor” installeerde, was dit oorspronkelijk met de bedoeling om voor het productieafval een economisch verantwoorde oplossing te bieden. Tot dan werd immers alle productieafval van afgewerkte dakbanen, bij gebrek aan alternatieve oplossingen, noodgedwongen richting stortplaats afgevoerd. De Macalusor liet toe het productieafval opnieuw te verwerken in nieuwe dakbanen, zonder kwaliteitsverlies.” De eerste stap in duurzaam denken en doen was gezet. Een visie die zich door de jaren heen verder zou ontwikkelen bij Derbigum en die al snel resulteerde in het behalen van een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm.

In 2010 werd een volgende stap gezet en werd het recyclingsysteem voorzichtig uitgebreid naar extern ingezameld materiaal. Het doel: de oude bitumen dakbedekking van dakrenovaties hergebruiken als secundaire grondstof. Een oplossing, in theorie zeer mooi, maar in de praktijk heel wat moeilijker. Koen Sneiders: “Ondanks herhaalde inspanningen bleef het materiaal te zeer vervuild met stoorstoffen om correct te kunnen recyclen. Tenslotte wordt het materiaal rechtstreeks ingezet in de productie van een specifiek daartoe ontwikkeld product, dit impliceert een hoge zuiverheidsgraad. Daarom hebben we 2 jaar geleden aanzienlijk geïnvesteerd in het hele recyclingsysteem en werken we nu nog uitsluitend via twee kanalen: de ophaling van snijafval (plaatsingsafval) via de dakdekkers en, het tweede via gespecialiseerde sloopbedrijven, waarbij zij erop toezien dat er reeds op de bouwplaats correct gesorteerd wordt. Ondertussen zijn beide ophaalsystemen, samen met het eigen productieafval, goed voor een volume aan gerecycled bitumen voor de productie van zowat 1.000.000 m² dakbanen”.


Het Macalusor-systeem anno 2018

Welke producten?
Het gerecycled bitumen wordt verwerkt in een onderlaag : Derbicoat NT en een toplaag : Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25 % gerecycled bitumen. NT staat voor “New Technology”, beide producten maken immers deel uit van een gamma van producten, ontwikkeld via een nieuwe technologie, die Derbigum zelf op punt gesteld heeft. Deze producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2 uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide dakbanen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt die dit alles certificeert.

Over DERBIGUM
De Belgische onderneming Derbigum, moederbedrijf van Derbigum Nederland B.V., is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbedekking. De onderneming, gestart in 1932 als familiale kmo in de waterdichting van daken en platte oppervlakken, is dankzij continue investeringen en een onnavolgbare service uitgegroeid tot een wereldspeler. De groep telt twee productie-eenheden in België (Lot & Perwez) en stelt wereldwijd 350 medewerkers tewerk. Meer dan twee derde van de productie is bestemd voor export. De geconsolideerde groepsomzet van Derbigum bedraagt 107 miljoen euro. Derbigum streeft ernaar om de uitgelezen producentleverancier te zijn van duurzame innovatieve en eenvoudige oplossingen om gebouwen te beschermen tegen de natuurelementen. Hiervoor werd ook duidelijk de toepassing van de circulaire economie waar mogelijk opgenomen in het bedrijfs-DNA.

Contactgegevens Derbigum Nederland B.V.:
John Poppelaars
Directeur Derbigum Nederland
Tel. + 31 15 215 40 00

Eveline Schrauwen   
Marketing    
Tel. + 31 15 215 40 00 
eveline.schrauwen@derbigum.com
www.derbigum.nlEen greep uit ons leveranciersregister

NCCW
NCCW is al 50 jaar de betrouwbare partner voor woningcorporaties op het gebied van ERP-softwareoplossingen ...
Lens
We hebben oplossingen voor elk dak, onder één dak ...
Breijer Ventilatietechniek
Goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenmilieu. Breijer Ventilatietechniek is al meer dan 25 jaar ...