Den Bosch, corporaties én huurders pakken woonlasten aan

Den Bosch, corporaties én huurders pakken woonlasten aan

Gepubliceerd op:

Gemeente Den Bosch, de corporaties BrabantWonen, Kleine Meierij en Zayaz en het Stedelijk Huurders Platform (SHP) gaan samen de stijgende woonlasten van huurders aanpakken. De aanpak gaat uit van drie sporen: lastenverlichting, maatwerk en bewustwording.

Aanleiding voor het gesloten akkoord zijn de uitkomsten van het onderzoek dat het RIGO in opdracht van bovengenoemde partijen afgelopen jaar deed naar de woonlasten van Bossche huurders. Hieruit blijkt dat 26% van de Bossche huurders te hoge woonlasten heeft. 21% van de Bossche huurders leeft zelfs onder de armoedegrens. Deze percentages lopen de komende jaren sterk op als er niets gebeurt. Volgens RIGO heeft in 2018 37% van deze huurders te hoge woonlasten.

De corporaties en de gemeente nemen direct actie om de stijging van de woonlasten voor de huurders te beperken. Zo nemen de corporaties ieder vanuit hun eigen huurbeleid maatregelen om de meest kwetsbare huishoudens te ontzien met de jaarlijkse huurverhoging. Ook maken de corporaties de komende jaren zo’n 2.350 woningen energiezuiniger, waarmee huurders direct een lagere energierekening krijgen. De gemeentelijke lasten voor huurders zijn in 2014 ten opzichte van 2013 iets verlaagd.

De initiatiefnemers opteren voor een maatwerkaanpak omdat de financiële situatie voor iedere huurder anders is. Vooral huurders met een minimuminkomen hebben relatief hoge woonlasten.’s-Hertogenbosch start samen met de corporaties met een woonlastencoach die onderzoekt samen met de huurder wat mogelijk is in individuele gevallen. Deze maatwerkaanpak helpt individuele huurders, maar leidt ook tot oplossingen waarmee een grotere groep huurders geholpen kan worden. Tenslotte werken de partijen aan bewustwording bij de huurders. Huurders blijven zelf verantwoordelijk voor hun woonlasten.

Een greep uit ons leveranciersregister

Forbo Eurocol Nederland B.V.
Uw partner voor zorgeloos woonplezier ...
TRIM Trading BV
De Homebox past nagenoeg in iedere deur of kozijn, nieuw of bestaand ...
REC Solar EMEA GmbH
REC biedt zonnepanelen die ideaal zijn voor commerciële daken ...