Vóór 2050 gasvrij? Het dak helpt daarbij!

Vóór 2050 gasvrij? Het dak helpt daarbij!

Gepubliceerd op:

Corporaties staan voor een grote uitdaging: hoe gaan ze zo snel mogelijk bestaande woningen vóór 2050 gasvrij maken? De Renovatieversneller kan hiervoor een oplossing bieden door in vier jaar tijd 100.000 corporatiewoningen te verduurzamen. Belangrijke troef: het dak goed laten isoleren door een gecertificeerde dakaannemer.


Corporaties kunnen een grote bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord. Voor de huurders is het belangrijk dat hun woningen energiezuinig zijn. Dat maakt hun woonlasten lager en levert hen meer wooncomfort op. Daar hebben corporaties een duidelijke rol in. Door hun omvang kunnen ze een aanjager zijn van de verduurzaming van de Nederlandse woningen.

In het licht van de ambitieuze klimaatdoelen moet het snel opschalen van de -op dit moment nog kleine – markt voor vergaande energierenovaties doordacht en gestructureerd plaatsvinden. Hiervoor is recent de Renovatieversneller ontwikkeld. De essentie van de Renovatieversneller ligt in het bundelen van behoeften. Hiervoor wordt eerst de gezamenlijke vraag naar bijvoorbeeld warmtepompen en isolatiemaatregelen in kaart gebracht.

Om de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal te maken is een forse mindering vereist van de vraag (en dus het gebruik) naar warmte bij bestaande woningen, en tegelijk met de dan resterende energievraag op meer duurzame wijze worden ingevuld. Wat kan een dakaannemer hieraan bijdragen?

Isolatie
Isolatie van het dak is een uitstekende manier om de warmtevraag van een huis fors te reduceren. Goede dakisolatie is de laatste jaren op veel manieren mogelijk, wat leidt tot aanzienlijke besparingen van stookkosten en tot vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast verhoogt isolatie het wooncomfort. Belangrijk hierbij is om te streven naar de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Dit kost weinig extra en maakt huizen klaar voor de toekomst. Ook is het slim om bij elke dakrenovatie  meteen de isolatie aan te pakken. 

Energie opwekken
Voor het verduurzamen van de resterende energievraag is het plaatsen van zonnepanelen een goede investering. Het is een milieuvriendelijke manier van energie opwekken en het dak is een perfecte plek om de panelen op te plaatsen. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te letten op de kwaliteit van de zonnepanelen, maar ook op de kwaliteit van het dak zelf. Het dak moet immers wel bestand zijn tegen de extra belasting door het gewicht van de zonnepanelen. Ook moet het dak geschikt zijn voor onderhoud van de zonnepanelen.

Kwaliteit en zekerheid
Om zeker te zijn van de vereiste kwaliteit is het raadzaam een gecertificeerde dakaannemer in te schakelen. Gecertificeerde dakaannemers vindt u op de website van DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak. Een DAKMERK-dakaannemer biedt naast aantoonbare kwaliteit ook een 10 jaar waterdichtheidsgarantie, gewaarborgd door een - onafhankelijk -Waarborgfonds. Bovendien is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor het multifunctionele deel, de DAKMERK MULTI garantie. Bij eventuele problemen met de waterdichtheid wordt het verwijderen en weer aanbrengen van het multifunctionele deel vergoed.

Voor meer informatie en een overzicht van gecertificeerde dakaannemers gaat u naar www.dakmerk.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...