DAKMERK in RTL Z Doe maar Duurzaam

DAKMERK in RTL Z Doe maar Duurzaam

Gepubliceerd op:

Er gebeurt steeds meer op het platte dak. Daken worden ingezet om duurzaamheidsdoelstellingen te halen, bijvoorbeeld door er zonnepanelen of daktuinen op te plaatsen. Maar kan dat zomaar op elk dak? En hoe weet ik zeker dat ik een deskundige dakaannemer inschakel? Daarover gaat het in de uitzending van Doe maar Duurzaam aflevering 21. De eerste uitzending is op 27 mei om 17.00 uur.

We zullen alle zeilen moeten bijzetten om de klimaatsdoelstellingen te halen. Gelukkig gebruiken gebouweigenaren steeds vaker de vele vierkante meters van hun platte dak daarvoor. Een plat dak kan bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen door:
  1. Isolatie: Belangrijk om onnodig energieverbruik tegen te gaan.
  2. Het plaatsen van zonnepanelen: waardoor je op een milieuvriendelijke manier energie kunt opwekken.
  3. Het aanleggen van daktuinen: hierdoor komt er meer groen in de bebouwde omgeving: goed voor mens en milieu.
  4. Waterberging: door daken te maken die het water kunnen opnemen of tijdelijk vast kunnen houden, wordt het rioolsysteem op de piekmomenten ontlast.
Essentieel is wel dat het dak hiervoor geschikt is, want het moet het extra gewicht kunnen dragen en waterdicht blijven. Door het aanbrengen van daktuinen (denk aan een goede laag tuinaarde, bestrating etc.) neemt de belasting van het dak toe. Daarnaast moet de dakbedekking bestand zijn tegen wortelgroei, hiervoor is speciaal wortelwerend materiaal ontwikkeld waardoor het dak waterdicht blijft. Ook bij waterberging moet rekening worden gehouden met de extra belasting en moet er speciaal daarvoor geschikt materiaal worden gebruikt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet naast het gewicht ook rekening worden gehouden met de windbelasting: er kunnen behoorlijke krachten ontstaan bij harde wind. Ook dient er rekening te worden gehouden met onderhoudswerkzaamheden aan zowel de zonnepanelen als het onderliggende dak. Het onderhoud moet veilig uitgevoerd kunnen worden, daarmee moet bij de plaatsing van de panelen rekening worden gehouden.

Om zeker te zijn van de kwaliteit is het raadzaam om een DAKMERK- gecertificeerde dakaannemer in te schakelen. Gecertificeerde dakaannemers vindt u op de website van DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak. Een DAKMERK-dakaannemer biedt naast aantoonbare kwaliteit een 10 jaar waterdichtheidsgarantie, die wordt gewaarborgd door een Waarborgfonds. Bovendien is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor het multifunctionele deel, de DAKMERK MULTI garantie. Bij eventuele problemen met de waterdichtheid wordt het verwijderen en weer aanbrengen van het multifunctionele deel vergoed.

Datum en tijdstip van uitzending: 
  1. Zondag 27 Mei 2018 van 17.00 – 17.30 uur,
  2. Maandag 28 Mei 2018 van 07.30 – 08.00 uur,
  3. Woensdag 30 Mei 2018 van 10.30 – 11.00 uur ,
  4. Vrijdag 1 Juni 2018 van 13.05 – 13.35 uur,
  5. Zaterdag 2 Juni 2018 van 16.30 – 17.00 uur
Voor meer informatie: www.dakmerk.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...
GOM Schoonhouden BV
Gom: jouw schoonmaakpartner bij woningcorporaties ...
Tonzon
Effectieve én duurzame isolatie van TONZON ...