Groene daken winnen terrein

Groene daken winnen terrein

Gepubliceerd op:

DAKMERK, hét kwaliteitskeurmerk voor het platte dak, registreert sinds 2016 cijfers over multifunctionele platte daken (MF daken). Dit zijn daken die naast hun kerntaak - bescherming tegen weersinvloeden zoals wind en regen - nog één of meer taken vervullen. De trend om een dak multifunctioneel te gebruiken zet fors door. Met name daktuinen zijn zeer gewild: de opmars van groene daken zet zich in de eerste helft van 2021 stevig voort.

Het aantal vierkante meters groendak groeit
De groei van het aantal vierkante meters groendak zet, na de forse stijging in 2020, ook in de eerste helft van 2021 stevig door. Onder een groendak vallen niet alleen daktuinen, maar evengoed natuurdaken, sedumdaken en daken die (in combinatie met het groen) water opvangen. In 2020 waren de bij DAKMERK aangesloten dakaannemers goed voor zo’n 195.000 m2 aan groendak, een toename van ruim 15% ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste helft van 2021 steeg de hoeveelheid opgeleverd groendak al met zo’n 25% ten opzichte van 2020. Ook dit jaar belooft dus weer een recordjaar te worden.

De vele voordelen van natuurdaken
Groendaken kunnen zorgen voor meer verduurzaming en het behalen van klimaatdoelstellingen. Het groen voorkomt tenslotte de directe inwerking van zon op het dak, waardoor het dak koeler blijft. Daarnaast dragen natuurdaken bij aan de biodiversiteit en gaan zo het uitsterven van onder nadere bijen en vlinders tegen. Tevens zorgt dit soort daken voor een betere luchtkwaliteit en leefomgeving voor mens en dier én vangt het water op bij stortbuien, waardoor het riool op piekmomenten ontlast wordt.

Meer groen voor een prettige leefomgeving
Tijdens de coronapandemie is nóg duidelijker geworden hoe veel waarde mensen hechten aan een prettige leefomgeving. (Het zien van) groen is daarin een belangrijke factor: het is bewezen dat mensen minder stress ervaren wanneer ze in een tuin zijn. Het uitzicht op groen brengt tenslotte al rust! Juist in stedelijke gebieden, waar ruimte schaars is en een tuin op grondniveau ontbreekt, biedt een daktuin uitkomst.

Deskundigheid en professionaliteit dakaannemer van groot belang
Het is dan ook een goede ontwikkeling dat er steeds meer groendak bij komt. Echter is het wel goed om in het achterhoofd te blijven houden dat, bij de aanleg van zo’n dak, deskundigheid en professionaliteit van de dakaannemer cruciaal zijn. Essentieel is dat het dak goed (geschikt) is voor het aanbrengen van groen – het moet tenslotte wel het extra gewicht kunnen dragen en gegarandeerd waterdicht blijven.

Voor optimale zekerheid over de kwaliteit van het dak én over garanties op het dak en alles wat erop komt, kiezen steeds meer opdrachtgevers voor een dakaannemer van DAKMERK. Alle voordelen op een rij:
  • Verzekerd van een kwaliteitsdak;
  • Verzekerd van eindinspectie door een onafhankelijk keuringsinstituut;
  • Verzekerd van 10 jaar garantie op waterdichtheid van de dakbedekking;
  • Verzekerd van verwijderen en opnieuw aanbrengen van de op het dak aangebrachte zaken;
  • Verzekerd van garantie, zelfs als de DAKMERK-dakaannemer in gebreke blijft.
Meer informatie en alle bij ons aangesloten dakaannemers vindt u op onze website.


Een greep uit ons leveranciersregister

Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...