Behalen duurzaamheidsdoelstellingen door het dak

Behalen duurzaamheidsdoelstellingen door het dak

Gepubliceerd op:

- een overzicht van de mogelijkheden

We staan aan de vooravond van grote veranderingen en uitdagingen om de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Ook op woningcorporaties rust de maatschappelijke verantwoordelijkheid om te onderzoeken hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. Het dak biedt daarvoor meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht zou denken.

Isolatie
De mogelijkheden voor goede dakisolatie zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Goede isolatie van het dak kan tot aanzienlijke besparingen van stookkosten leiden en de CO2-uitstoot doen verminderen. Bij isolatie denken we in de eerste plaats aan isolatiematerialen onder de dakbedekking, maar isolatie is ook mogelijk door bijvoorbeeld een daktuin aan te leggen. Door de beplanting ontstaat een natuurlijk isolerende laag.

Energie opwekken
Een dak kan door het plaatsen van zonnepanelen een bijdrage leveren aan het milieuvriendelijk opwekken van energie. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te letten op de kwaliteit van de zonnepanelen, maar ook op de kwaliteit van het dak zelf. Het dak moet immers wel bestand zijn tegen de extra belasting door het gewicht van de zonnepanelen. Ook moet het dak geschikt zijn voor onderhoud van de zonnepanelen.

Groen in de bebouwde omgeving
Door het aanleggen van daktuinen komt er meer groen in de bebouwde omgeving: goed voor mens en milieu. Daarbij kunt u denken aan mossedumdaken, maar er is tegenwoordig zoveel meer mogelijk. Zo zijn er voorbeelden van boerderijtuinen met dakakkers, dakterrassen in het groen en zelfs van een voetbalveld op het dak.

Waterberging
Door de klimaatsverandering krijgen we te maken met meer extreme neerslag. Het bestaande rioolsysteem kan dit steeds moeilijker aan. Door daken te maken die het water kunnen opnemen of tijdelijk vast kunnen houden wordt het rioolsysteem op piekmomenten ontlast.

Kwaliteit en zekerheid
Uiteraard moet het dak geschikt zijn of geschikt worden gemaakt voor de extra belastingen die door bovenstaande zaken op het dak komen. Om zeker te zijn van de kwaliteit is het raadzaam om een gecertificeerde dakaannemer in te schakelen. Gecertificeerde dakaannemers vindt u op de website van DAKMERK, het kwaliteitskeurmerk voor het platte dak. Een DAKMERK-dakaannemer biedt naast aantoonbare kwaliteit ook een 10 jaar waterdichtheidsgarantie, die wordt gewaarborgd door een Waarborgfonds. Bovendien is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor het multifunctionele deel, de DAKMERK MULTI garantie. Bij eventuele problemen met de waterdichtheid wordt het verwijderen en weer aanbrengen van het multifunctionele deel vergoed.

Voor meer informatie: www.dakmerk.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

RECO Lift Solutions
Verhuur van tijdelijke personenliften, trapliften en noodliften voor iedere situatie ...
Total Wall
Onze passie is het mooi en duurzaam herstellen van gevels en panden ...
Nu-Swift Brandbeveiliging B.V.
Nu-Swift Brandbeveiliging draagt bij aan een veiliger Nederland door het leveren van een breed pakket van veiligheidsproducten ...