Corporaties zetten investeren in energiebesparing op zijspoor

Corporaties zetten investeren in energiebesparing op zijspoor

Gepubliceerd op:

Een groeiend aantal corporaties zet een streep door investeringen in energiebesparing. Door de lastenverzwaring die hen is opgelegd door het kabinet, kunnen ze voorgenomen plannen niet meer uitvoeren. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Woonbond onder 52 corporaties.

Het Energieteam van Woonbond peilde de stand van zaken op het gebied van energiebesparing bij 52 corporaties. Van de 52 ondervraagde corporaties, geven er slechts 15 aan dat alle voorgenomen energiebesparingsprojecten nog steeds door zullen gaan. Tweederde van de corporaties stelt de plannen uit of stopt helemaal met investeren in energiebesparing. De Woonbond maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. De ingezette inhaalslag bij het verbeteren van huurwoningen op het gebied van energiezuinigheid was voor huurders positief, maar ook voor de duurzaamheidsdoelstellingen. Dat dit nu weer een luxe-probleem wordt onder het huidige bewind, staat de Woonbond zeer tegen. De verhuurdersheffing en het hulpfonds voor noodlijdende corporaties drukken zwaar op de budgetten van de corporaties. Ze worden gedwongen keuzes te maken in investeringsplannen. Vaak zijn het juist de investeringen in energiebesparing die daarbij het onderspit delven.,

Met het convenant Energiebesparing Huursector hebben overheid, verhuurders en Woonbond afspraken gemaakt over energiebesparing in de huursector. Daarin staat omschreven dat corporatiewoningen in 2020 gemiddeld een energielabel B moeten hebben. Die doelstelling staat nu onder druk. Slechts 14 corporaties (27%) verwachten dat zij de doelstelling gaan halen. 40% van het aantal corporaties verwacht nu al dat het niet gaat lukken om in 2020 op Energielabel B uit te komen. De Woonbond stelt voor om de verhuurderheffing door een investeringsplicht te vervangen, onder andere in energiebesparing.

Een greep uit ons leveranciersregister

ALUTHERM Heating
Specialist in grote hybride systemen van 170kW tot 1500kW en gasgestookte CV-ketels van 170kW tot 2200kW ...
Oranjedak
Oranjedak is één van de sterkste spelers in de Nederlandse dakbedekkingsbranche ...
Liftintermediair
Liftintermediair: De volledig onafhankelijke, ervaren adviseur in liftinstallaties ...