Corporaties voerden in 2012 10% meer huisuitzettingen uit

Corporaties voerden in 2012 10% meer huisuitzettingen uit

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties hebben in 2012 10% meer bewoners moeten uitzetten dan in het jaar ervoor. In totaal werden 6.750 huishoudens op straat gezet. In 80% van de uitzettingsgevallen was de reden een huurachterstand van meer dan drie maanden. De economische crisis drijft steeds meer huurders tot schulden, waaronder ook aan de corporaties waar ze van huren.

De toename van het aantal huisuitzettingen blijkt uit een recente enquête van koepelorganisatie Aedes. Naast huurachterstand zijn wietteelt en woonfraude de twee andere belangrijkste aanleidingen voor huisuitzetting. Bij huurachterstand kwam het in 28% van de gevallen tot huisuitzetting. In totaal werden er 24.000 vonnissen uitgesproken. Huurachterstanden komen voort uit de voortwoedende recessie en de schulden die zich daardoor ophopen bij veel huishoudens. Bij uitzetting komt daar nog een extra schuld bij; corporaties brengen namelijk een aanzienlijk bedrag in rekening voor de kosten van de uitzettingsprocedures. Aedes geeft aan dat corporaties in sterke mate proberen om uitzettingen voor te zijn door sneller te reageren op huurachterstanden, in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen en door te verwijzen naar instanties die hulp kunnen bieden. Toch kunnen zij in een groeiend aantal gevallen niet voorkomen om tot deze extreme maatregel over te gaan, geeft de organisatie aan.

Aedes pleit voor een systeem om samen met andere instanties diverse schulden vroegtijdig te signaleren, de zogenaamde Vroegsignalering Index Probleemschulden. Dat zou Aedes samen met de vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK), Bureau Krediet Registratie (BKR), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), thuiswinkelorganisaties en het Leger des Heils willen invoeren.

Bron: aedes.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...
Alvast
Alvast: leegstand in capabele handen. Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder ...
Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...