Corporaties (ver)bouwen voor vergunninghouders

Corporaties (ver)bouwen voor vergunninghouders

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties wijzen momenteel 14 procent van de vrijkomende en nieuwe woningen toe aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Er zijn de komende drie jaar bouwplannen voor 14.600 nieuwe woonplekken (nieuwbouw en ombouw) voor vergunninghouders. Dit concludeert Aedes op basis van een enquête onder 134 woningcorporaties.

Om woningzoekenden, urgente doelgroepen én vergunninghouders een woning te kunnen bieden, is de inzet van alle betrokken partijen nodig. Om genoeg betaalbare woningen te hebben, rekenen corporaties soms lagere huren, stellen zij sloop uit en verkopen ze minder woningen dan eerder gepland, blijkt uit de enquête. Corporaties letten bij de huisvesting van mensen met een verblijfsvergunning op een zo goed mogelijke spreiding en de mogelijkheden voor hen om snel te kunnen integreren.

Corporaties hebben voor de komende drie jaar plannen om 14.600 nieuwe plekken voor vergunninghouders te creëren. Het gaat om gezinswoningen (39 procent), tijdelijke of mobiele woningen (21 procent) en woningen voor alleenstaanden (15 procent). Een kwart van de corporaties zegt nog niet te weten of en zo ja hoeveel zij gaan bouwen voor vergunninghouders.

Bijna alle woningcorporaties kennen de subsidie van de Rijksoverheid voor de huisvesting van vergunninghouders. Een vijfde van de corporaties maakt er gebruik van. De meest genoemde redenen om geen subsidie aan te vragen zijn de beperkte huurprijs die corporaties mogen vragen en de eis van ten minste vier vergunninghouders per woning. Ook zijn er gemeenten waar geen panden voor ombouw beschikbaar zijn.

Bij hun inzet voor de huisvesting van vergunninghouders ondervinden corporaties een aantal belemmeringen. 38 procent van de corporaties ziet een tekort aan sociale huurwoningen. Bijvoorbeeld omdat de woningvoorraad in een gemeente te klein is of door het lage aantal woningen dat vrijkomt. Een kwart van de corporaties vindt dat bouwregelgeving en bestemmingsplannen hen tegenwerken. Ook het ontbreken van de huisvesting van vergunninghouders in de woonvisie van gemeenten zien corporaties als een probleem.

Bron: Aedes.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Derbigum Nederland
Derbigum Nederland B.V. is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbedekking ...
Gr8 Roofs
Resultaatgericht samenwerken aan de daken van de toekomst ...
Solesta® 2.0
Verduurzaam uw woning met een zonneboiler en zet gratis zonnewarmte om in warm kraanwater ...