Corporaties bepalen zelf beheer leegstaand vastgoed

Corporaties bepalen zelf beheer leegstaand vastgoed

Gepubliceerd op:

Wooncorporaties mogen leegstaand vastgoed dat zij in hun bezit hebben, beheren zoals zij willen. Ook door het beheer te laten doen door kunstenaars, beginnende ondernemers of bewonersgroepen. Dit zei minister Blok op een overleg dat hij 19 november had in de Schilderwijk in Den Haag met bewoners verenigd in het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA).

“Bestaand commercieel bezit mogen corporaties netjes beheren hoe zij dat willen en daar hoeft geen makelaar aan te pas te komen”, zei minister Blok. Hij reageerde daarmee op de vraag van een lid van het LSA. Deze bewoner vertelde dat er in zijn wijk tegenwoordig een makelaar ingeschakeld is om leegstaand vastgoed te beheren. Nu worden marktconforme huren gevraagd waardoor maatschappelijke initiatieven en beginnende ondernemers de ruimte niet kunnen betalen. Gevolg is leegstand.

Van verschillende leden van het LSA komt het signaal dat corporaties de Woningwet gebruiken als excuus om tijdelijke beheerders niet meer toe te laten in hun commercieel vastgoed. Dit kan komen omdat de corporaties zelf de regels niet helder hebben. Er is vaker onduidelijkheid over de interpretatie van de regels van de Woningwet, zo meldde corporatiekoepel Aedes al in oktober 2015.

Een greep uit ons leveranciersregister

TRIM Trading BV
De Homebox past nagenoeg in iedere deur of kozijn, nieuw of bestaand ...
Breijer Verwarmingstechniek & Koeltechniek
Comfortabel wonen, verblijven en werken begint met een comfortabele omgeving. Een uitgekiend klimaat ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit...