Consumentenbond pleit voor koolmonoxidemelders

Consumentenbond pleit voor koolmonoxidemelders

Gepubliceerd op:

Amper 1 op de 3 Nederlandse huishoudens is voorzien van een koolmonoxidemelder. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek onder duizenden consumenten. Een gevaarlijke situatie, vindt de bond, aangezien het dodelijke gas in ieder huis kan voorkomen.

Consumenten associëren koolmonoxide (CO) vaak  alleen met gashaarden en ouderwetse keukengeisers zonder rookafvoer naar buiten. Maar ook met een moderne, goed onderhouden, cv-ketel kan er koolmonoxide in huis komen, zo stelt de Consumentenbond. Bijvoorbeeld doordat - vanwege slechte ophanging - de pijp van de rookgasafvoer gaat doorhangen waardoor een kleine opening ontstaat. Monteurs zouden daarom bij installatie en onderhoud van een ketel niet alleen naar het apparaat zelf moeten kijken, maar naar het hele systeem, zodat dergelijke euvels worden opgemerkt.

De Consumentenbond pleit voor een wettelijk verplichte erkenningsregeling voor monteurs van gastoestellen, waardoor beunhazen geen kans hebben. In andere Europese landen is zo’n regeling er al. Consumenten kunnen zich tegen koolmonoxide beschermen door CO-melders in huis te hangen die afgaan bij een te hoog koolmonoxidegehalte in de lucht.

Een greep uit ons leveranciersregister

NEH Shared Services
Wij ontzorgen al meer dan 65 woningcorporaties op het gebied van: cloudservices ...
Noodliften.nl B.V.
Noodliften houdt uw bewoners mobiel door de snelle montage van tijdelijke trapliften ...
Nijver
Slim investeren in uw woningbezit op basis van echte cijfers ...