Commerciële verhuurders vragen meer huur

Commerciële verhuurders vragen meer huur

Gepubliceerd op:

Sociale huurwoningen die door commerciële verhuurders, zoals particulieren of beleggers, worden aangeboden zijn gemiddeld 10% duurder dan sociale huurwoningen bij corporaties. Tegelijkertijd blijkt dat de kwaliteit van de woningen er gemiddeld 10% slechter is. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Woonbond.

Minister Blok wil commerciële verhuurders de kans geven huren harder te laten stijgen dan corporaties. Met zijn plannen wijkt Blok af van het sociale huurakkoord tussen corporatiekoepel Aedes en de Nederlandse Woonbond. Zij spraken een maximaal toegestane huurstijging voor sociale huurwoningen af van gemiddeld 1% boven inflatie. Blok wil een uitzondering maken voor commerciële verhuurders, zij mogen de huren met 2,5% boven inflatie verhogen.

Voor een sociale huurwoning bij een commerciële verhuurder betaalt men gemiddeld 549 euro, 54 euro meer dan bij een corporatie. De kwaliteit is, volgens het woningwaarderingsstelsel dat de maximum prijs bepaalt, juist gemiddeld 11 punten minder waard. Dit komt neer op een kwaliteit van 56 euro minder. De Woonbond spreekt van een ‘meer voor minder-gat’, dat 110 euro in de maand bedraagt. In verhouding tot de corporatiesector betalen huurders 10% meer huur voor 10% minder huis.

Door de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen komen huurders met een smalle beurs vaak terecht in deze duurdere woningen. Een op de vier huurders met een laag inkomen geeft dan ook aan geen andere keus te hebben en daarom bij een commerciële verhuurder te huren. Deze maand debatteert de Tweede Kamer over het plan van Blok.

Een greep uit ons leveranciersregister

Erasmus School of Accounting & Assurance
Executive Program Finance & Risk Management voor Woningcorporaties ...
Jansen Huybregts Onderhoud Renovatie B.V.
Optimale tevredenheid van opdrachtgevers en huurders ...
Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...