Goese woningen worden verwarmd met ijs!

Goese woningen worden verwarmd met ijs!

Gepubliceerd op:

Comfort Partners is comaker in het verduurzamen van de woningen in Goes. De verouderde wijk Goes-West gaat compleet op de schop. In 2008 is RWS begonnen met de herstructurering, een plan dat in totaal 600 woningen omvat.

RWS heeft Comfort Partners de opdracht gegeven om het onderhoud en de optimalisatie uit te voeren.
Aan de Abel Tasmanstraat en de Jan van Riebeekstraat wordt momenteel gewerkt aan het 'IJs van Columbus', 21 nieuwe huurwoningen hebben een ijsbuffersysteem onder de grond. Het systeem bestaat uit een bak met water, waar warmte uitgehaald wordt tot het water bevriest. Met de energie die daarbij vrijkomt wordt de woning verwarmd.

Stabiele energierekening
De grootste stijging in woonlasten zit de komende jaren in de energierekening.” Met dit systeem blijft de energierekening stabiel. Bovendien spaart het IJs van Columbus het milieu omdat het een gesloten systeem is dat geen bronnen uitput en geen gebruik maakt van gas.Zomer
In de zomer wordt overtollige warmte in de onder- grondse buffer, zonder verlies op laag temperatuur niveau in het water opgeslagen. Complexe en dure isolatie is niet nodig; de van nature aanwezige aardwarmte is toereikend.
Winter
Vanaf het begin van het koude seizoen wordt het water in de ijsbuffer 'gecontroleerd' tot het vriespunt afgekoeld.
De clou: bij de overgang van koud water naar ijs wordt een enorme hoeveelheid energie omgezet, de zogenaamde kristallisatiewarmte.

Zodra het volledig geautomatiseerde SolarEis systeem signaleert dat de energie van de zon en de lucht niet langer toereikend is om de warmtebehoefte te dekken, onttrekt het systeem extra energie uit de ijsbuffer.De woningen worden verwarmd en gekoeld door een gesloten systeem dat bestaat uit een ijsbuffer in de grond, zonnecollectoren op het dak en een warmtepomp.

Huurwoning van de toekomst
Als het aan woningcoöperatie RWS ligt, wordt in Goes-West de huurwoning van de toekomst gebouwd. RWS probeert bij de herstructurering van die wijk de gekste dingen uit om de energierekening van huurders lager te krijgen, zoals het verwarmen van woningen met ijs.

RWS is een woningcorporatie die woningen verhuurt aan personen die niet op eigen kracht in hun woningbehoefte kunnen voorzien. Verspreid over de gemeenten Goes, Kapelle en Noord-Beveland verhuren zij ruim 6.600 woningen en garages. In Zeeland zijn zij één van de grotere woningcorporaties.
De statutaire naam is ‘Regionale Woningbouwvereniging Samenwerking’. In de praktijk wordt de naam ‘RWS partner in wonen’ gebruikt.

Het ijsbuffersysteem komt uit Duitsland, maar werd daar vooral toegepast bij grote complexen zoals een ziekenhuis. Het is voor het eerst dat het systeem bij sociale woningbouw wordt toegepast en is daarom ook nog experimenteel. "Het is nog even afwachten of het systeem gaat doen wat het belooft en daar gaan we een jaar mee proefdraaien", vertelt Walter Koens van projectontwikkelaar Marsaki.

Goes loopt voorop!
Minister Blok van Wonen en Rijksdienst hoopt dat het project zo succesvol wordt dat het ook op andere plaatsen gebruikt kan worden. "Goes loopt echt voorop in Nederland hiermee. In heel Nederland zijn we op zoek naar manieren om energie te besparen en zuiniger met het milieu om te gaan. Zonder dat bewoners in hoeven te leveren op hun comfort."

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...