Breda geeft voorrang op sociale huurwoning bij vrijwilligerswerk

Breda geeft voorrang op sociale huurwoning bij vrijwilligerswerk

Gepubliceerd op:

Breda wil woningzoekenden die vrijwilligerswerk willen doen in hun wijk, voorrang verlenen op de wachtlijst voor sociale huurwoningen. Tijdens de proefperiode van drie jaar, gaan gemeente en corporaties bekijken of deze maatregel een positief effect heeft op de leefbaarheid van wijken.

Breda start na de zomer met het experiment in de wijk Geeren-Zuid. Woningzoekenden met een inkomen tussen 24.000 en 34.000 euro kunnen daar `solliciteren' naar een sociale huurwoning. Als ze zich minimaal 10 uur per week vrijwillig willen inzetten voor de wijk, krijgen ze voorrang bij het toebedelen van een dergelijke woning. Ze kunnen zelf aangeven welke maatschappelijke tegenprestatie ze willen of kunnen leveren. Als de woningzoekende door de selectie heen komt, wordt deze tegenprestatie contractueel vastgelegd in de huurovereenkomst. Er komt ook een vergoeding tegenover te staan. De drie woningcorporaties in Breda willen hiermee meer invloed krijgen op het soort bewoners dat in een wijk wordt toegelaten. Ze hopen het type bewoners aan te kunnen trekken dat er aan kan bijdragen dat de leefbaarheid en de sfeer in de wijk zal verbeteren.

Het Bredase experiment staat niet op zichzelf. Ook in andere delen van het land proberen gemeenten en corporaties meer te sturen op het sociale karakter van bewoners door wenselijk gedrag te belonen. Het gebeurt vooralsnog vooral bij het tijdelijk verhuren van leegstaande woningen in herstructureringswijken aan studenten. Die krijgen in ruil voor hun inzet in de buurt een lagere huur

Een greep uit ons leveranciersregister

CTAC
Onze experts helpen u om grip te krijgen op de uitdagingen in uw branche ...
Daikin Nederland
Daikin is wereldwijd toonaangevend in de markt voor klimaatsystemen en zet zich als bevlogen marktleider in ...
Breijer Verwarmingstechniek & Koeltechniek
Comfortabel wonen, verblijven en werken begint met een comfortabele omgeving. Een uitgekiend klimaat ...