Bouwbedrijf Heijmans zeer actief met verduurzaming corporatiewoningen

Bouwbedrijf Heijmans zeer actief met verduurzaming corporatiewoningen

Gepubliceerd op:

Het beursgenoteerde bouwbedrijf Heijmans stuurt steeds nadrukkelijker op verduurzaming. De kennis die het bedrijf daarin opbouwt, probeert het bij zoveel mogelijk opdrachtgevers aan de man te brengen. Recentelijk profileerde het bedrijf zich via haar media met mooie voorbeelden. Opvallend is dat veel van die voorbeelden juist voor woningcorporaties worden gerealiseerd.

Een van die innovaties is de 'Proeftuin met Groene Huurders'. Zo was het voor corporatie Woonbedrijf in Eindhoven een eis dat er duurzame innovaties werden toegepast bij de renovatie van 60 appartementen en 14 woningen in de Eindhovense Airey-wijk Genderdal. Heijmans won de aanbesteding onder meer door sloopmateriaal te hergebruiken, een hybride luchtwarmtepompinstallatie en de toepassing van een dakvullend zonnestroomsysteem. De laatste innovatie is gerealiseerd samen met startup AERspire. Het project levert het bewijs, aldus Heijmans, dat woonlastenbesparing, comfort en esthetiek goed samen kunnen.

Houten appartementen
Voor woningcorporatie Sint-Joseph in Boxtel bouwt Heijmans twintig CO2-neutrale houten appartementen in de wijk De Kleine Aarde. Deze woningen zijn voorzien van een beukmaat van 7,5 meter, waardoor ze flexibel in te delen zijn en zo ook voor diverse gebruikers geschikt. Ze krijgen energie van een biovergistingsinstallatie in Schijndel, die organisch afval omzet tot biogas.

NOM-renovaties
Voor de woningcorporatie TBV Wonen in Tilburg begon Heijmans recentelijk met de NOM-renovatie (Nul-op-de-Meter) van 38 huizen. Wanneer deze huurwoningen zijn voorzien van isolatie, warmteterugwinningsystemen en energie-opwekkende elementen als zonnepanelen, zullen deze woningen energieneutraal zijn. Voor de bewoners betekent dit dat zij hele lage of zelfs geen energiekosten meer hebben.

Duurzame energie in de buurt
Maar ook op buurtniveau wil Heijmans initiatieven ontplooien en verantwoordelijkheden op zich nemen. Zo gaat het bouwbedrijf dertig jaar lang de duurzame energievoorziening van de nieuwe wijk Buurtstede in Veenendaal-Oost onderhouden. Door het energiesysteem besparen bewoners van de 1241 woningen minimaal 15 procent op hun energierekening. In Buurtstede is in plaats van aansluiting op het landelijke gasnet gekozen voor een lokaal warmte- en koudeopslaginstallatie.

Innovatief ventileren
In opdracht van woningcorporatie Woonbedrijf realiseert Heijmans 105 nieuwe aanleunwoningen voor woonzorgcomplex Den Haagacker in Valkenswaard. Alle woningen beschikken over een hybride ventilatiesysteem, voortgekomen uit het zogenoemde Monicair. Monicair is een onderzoek- en ontwikkelingsproject, geïnitieerd vanuit de Nederlandse ventilatie-industrie en medegefinancierd door Ministerie van Economische Zaken, in het kader van een aantal innovatie- en Topsector-regelingen.

Een greep uit ons leveranciersregister

BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
DAB Pumps B.V.
DAB is al meer dan 40 jaar één van de belangrijkste spelers op de markt voor beheer en verplaatsing van...
Intergas Verwarming B.V.
Intergas Verwarming behoort in Nederland tot de toonaangevende producenten van HR-ketels ...