Nieuwe opzet opleidingen Onderhoud en beheer van vastgoed

Nieuwe opzet opleidingen Onderhoud en beheer van vastgoed

Gepubliceerd op:

Onderhoud en beheer van vastgoed wordt steeds vaker gezien als strategisch speerpunt, door eigenaren en beheerders van vastgoed. Terecht, gezien de economische en maatschappelijke waarde van de nationale vastgoedvoorraad en de enorme verduurzamingsopgave. Twee ervaren docenten in dit vakgebied vertellen over het belang van up-to-date vakkennis en erkende diploma’s.

Johan Smit en Rob Nieuwpoort zijn al jaren docent en ontwikkelaar van opleidingen. Daarnaast zijn zij auteur van standaardwerken voor het onderwijs, zoals Jellema 13 Asset- en Onderhoudsmanagement Vastgoed. Hun missie is om het vakgebied vastgoedbeheer verder te professionaliseren, met relevante opleidingen voor diverse doelgroepen en erkende examens.

Makkelijker om examen te doen
Wat betreft examens, hebben ze goed nieuws. Johan: “In de nieuwe opzet van de Projectleider Beheer en Onderhoud Vastgoed (Sertum Coördinator) (PBOV) en Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed (Sertum Adviseur) (AOV), wordt het examen onderdeel van het gehele traject. Daar werken we vanaf het begin ook naartoe, zodat de deelnemers optimaal voorbereid zijn op het examen.” Rob: “Voorheen was het examen optioneel na de opleiding, daar moesten deelnemers zich apart voor inschrijven. Door dit te integreren nemen we een onnodige drempel weg, en wordt het veel makkelijker om examen te doen.”

Uiteraard worden de examens nog steeds erkend door Sertum. Johan: “Onze deelnemers kunnen met hun diploma bij Sertum terecht voor opname in het Register en voor de Permanente Educatie (PE), zodat ze hun vakkennis actueel kunnen houden. Bijvoorbeeld over de nieuwe norm NEN 8026 - Methodiek voor het waardegestuurd in stand houden van assets in de gebouwde omgeving.”

Onderscheiden door certificering en registratie
Rob: “In de markt zie je de vraag toenemen, bij tenders bijvoorbeeld, naar een SCEV-diploma of Sertum-registratie. Opdrachtgevers borgen daarmee dat inspecteurs, coördinatoren en adviseurs gediplomeerd en geregistreerd zijn. Voor zowel individuen als organisaties is het dus belangrijk dat mensen aan de Maatlat voor Onderhoudskundigen voldoen.”

Toegesneden op doelgroepen
De opleidingen van de Vastgoed Academy van BOB-KOB, kennen beide andere doelgroepen, een andere insteek en ander niveau. De opleiding Projectleider Beheer en Onderhoud is bedoeld voor mensen die een coördinerende rol hebben. Johan: “Dat zijn bijvoorbeeld projectleiders en/of technisch beheerders. Zij zorgen ervoor dat onderhoudsprojecten worden gerealiseerd.”

De opleiding Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed is voor mensen die vervolgens doorgroeien of een technische-, bedrijfskundige- of facilitaire achtergrond hebbe, en bijvoorbeeld vastgoedbeheerder, -regisseur of -adviseur willen worden. Rob: “Zij zijn meer bezig met de jaar- en meerjarencyclus en het sturen op kwaliteit, risico’s en kosten.”

Verdere professionalisering van het vakgebied
De opleidingen worden continu geactualiseerd, op basis van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. Rob: ‘Wij willen met onze opleidingen bijdragen aan de verdere professionalisering van het vakgebied, door mensen op te leiden, en bij te scholen, naar de nieuwste kennis en inzichten. En met de nieuwe koppeling naar de gecertificeerde examens, staat de deur naar opname in het Sertum Register en Permanente Educatie wijd open.” Johan lacht: “Zonder voor eigen parochie te willen preken, denken wij echt dat deze opleidingen een absolute meerwaarde zijn, in het vakgebied Vastgoedbeheer.”

Een greep uit ons leveranciersregister

Klaar is Case
Met verduurzaming op hoog niveau is uw project klaar voor veertig jaar...
Spectrus B.V.
Spectrus Licht & Advies gaat verder dan alleen verlichting ...
Aon
Dragen wat je kunt, verzekeren wat je moet ...