Blok stimuleert bouw huurwoningen voor middeninkomens

Blok stimuleert bouw huurwoningen voor middeninkomens

Gepubliceerd op:

Minister Blok (Wonen) neemt voor de regio's Amsterdam en Utrecht aanvullende maatregelen om de bouw van vrije sector huurwoningen in het middensegment te stimuleren. In deze regio's is de vraag naar betaalbare huurwoningen in de vrije sector het grootst. De verruiming van het Woningwaarderingsstelsel geldt voor de beide regio's voor een periode van 5 jaar.

Er worden voor deze regio’s in het Woningwaarderingsstelsel extra punten toegekend aan kleinere woningen zodat die ook boven de sociale huurgrens kunnen worden verhuurd. Dat stimuleert de realisatie van kleine appartementen en studio's. De gemeente krijgt in het voorstel de mogelijkheid om de huurprijs van deze woningen te begrenzen. De aanpassingen stimuleren ook de ombouw van leegstaand vastgoed naar vrije sector-huurwoningen. In alle regio's wordt het daarnaast mogelijk om na ingrijpende renovatie extra punten te berekenen waardoor nieuw opgeleverde huurwoningen in het vrije segment kunnen worden verhuurd.

In de regio’s Amsterdam en Utrecht gaat voor woningen tot 40 m2 een andere puntenbepaling gelden waardoor de maximaal redelijke huurprijs boven de sociale huur-grens uit kan komen. Anders dan nu het geval is, weten investeerders dat zij deze woningen blijvend in de vrije sector kunnen verhuren. Gemeenten kunnen vervolgens een maximale huurprijs vaststellen zodat de huurwoning ook betaalbaar is voor de middeninkomens. De wijziging van het Woningwaarderingsstelsel komt bovenop andere maatregelen die de bouw van huurwoningen in het middensegment moeten bevorderen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Noodliften.nl B.V.
Noodliften houdt uw bewoners mobiel door de snelle montage van tijdelijke trapliften ...
Geberit B.V.
De wereldwijd opererende Geberit Group is de Europese marktleider voor sanitaire producten ...
Breijer Bouwkundige brandveiligheid
Breijer Bouwkundige Brandveiligheid voorziet jouw pand(en) van brandwerende voorzieningen ...