Beloofde 170 euro huurderskorting van Zeeuwland mag niet

Beloofde 170 euro huurderskorting van Zeeuwland mag niet

Gepubliceerd op:

De Autoriteit Woningcorporaties verbiedt de eenmalige korting van 170 euro die woningcorporatie Zeeuwland aan 6.000 huurders beloofde. Zeeuwland moet zelfs een boete betalen van 120.000 euro als het de eenmalige korting toch geeft. De Zeeuwse woningcorporatie stapt naar de rechter om de beslissing aan te vechten.

De corporaties Zeeuwland en Woonburg fuseren en besparen daarmee samen een miljoen euro per jaar. Dit voordeel wilde Zeeuwland in het eerste jaar na de fusie verdelen onder de 6.000 huurders op Walcheren en Schouwen-Duiveland via een eenmalige huurkorting van 170 euro in augustus.

Cadeautje
Daar steekt de Woningcorporatie dus een stokje voor. Volgens de toezichtshouder is de een eenmalige korting in strijd met de Woningwet. “Ze zeggen dat het verboden is om onze huurders een cadeautje te geven”, zegt Zeeuwland-directeur Marco van der Wel. “Maar wij zien deze korting niet als een cadeau. Huurders moeten eenmalig minder betalen.”

‘Omgekeerde wereld’
“Veel van onze huurders zitten niet al te ruim bij de kas”, aldus Van der Wel. “170 euro is dan veel geld. Dat deze huurkorting niet mag is ook de omgekeerde wereld. Deze huurkorting mag niet van de Autoriteit, maar als er nieuwe huurders komen kijken in een huis kijken we ook naar de persoonlijke situatie. Dan mag een huurkorting weer wel.”

Goedgekeurd
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken keurde de fusie tussen Zeeuwland en Woonburg vorig jaar goed op voorwaarde dat de huurdersverenigingen ook akkoord gaan. De huurdersverenigingen gingen akkoord op voorwaarde dat huurders het eerste jaar ook zouden meeprofiteren van het financiële voordeel van de fusie. Van der Wel geeft aan dat het ministerie en de Autoriteit Woningcorporaties hiervan op de hoogte waren.

‘Beslissing onterecht’
Van der Wel: “Pas nadat de media meldden dat onze huurders een eenmalige korting zouden krijgen, stuurden zij ons een brief waarin staat dat dit niet mag. Wij vinden dat niet alleen veel te laat, maar ook onterecht.” Zeeuwland probeerde de kwestie op 24 juli uit te praten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dit liep op niets uit volgens Van der Wel. De corporatie gaat daarom na de zomer naar de rechter om het verbod aan te vechten.

Korting voorlopig geschrapt
Tot die tijd komt de eenmalige huurverlaging die Zeeuwland in augustus beloofde te geven te vervallen. Als de rechter de corporatie gelijk geeft, volgt de huurverlaging op een later moment. Zeeuwland bracht de 6.000 inwoners die de korting zouden krijgen op 25 juli op de hoogte. “Dit is buitengewoon triest, omdat het over de ruggen van de huurders gaat”, aldus Van der Wel.”

Bron: Omroep Zeeland.

Een greep uit ons leveranciersregister

Oolders, Heijning & Voogelaar B.V.
OHV acteert als externe beleggingsafdeling voor haar institutionele relaties, waarnaar taken ...
Duco Ventilation & Sun Control
Duco, een toonaangevend producent in Europa van ventilatie- en zonweringsystemen ...
Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...