Archieven woningbouwverenigingen Nijmegen openbaar

Gepubliceerd op:

Archieven van 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen zijn vanaf nu door iedereen te bekijken. Bouwtekeningen, foto's, huurboekjes en beleidsstukken van Woningvereniging Nijmegen (en opvolger Portaal) zijn onlangs overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen. Daarmee wordt een belangrijk stuk Nijmeegse geschiedenis toegankelijk voor het publiek.

Een eeuw geleden woonde een groot deel van de Nederlandse bevolking in krotten. Dat waren uitgeleefde, overvolle, ongezonde en piepkleine  woningen. Om dit grote maatschappelijke probleem aan te pakken werd in 1901 de Woningwet van kracht. Woningbouwverenigingen en gemeenten kregen geld van het Rijk om krotten op te ruimen en in plaats daarvan gezonde arbeiders woningen met veel licht en lucht te bouwen.

De oudste woningbouwvereniging van Nijmegen is Woningvereniging Nijmegen (WVN), opgericht in 1906. WVN heeft oude wijken als het Willemskwartier en de Wolfskuil gebouwd, maar ook grote delen van Hatert en Dukenburg. Met 13.000 huizen is Portaal, de opvolger van WVN, de grootste huiseigenaar van de stad.

De archieven beslaan de periode tot 2002; de beschrijvingen van de archiefstukken zijn te vinden via de digitale studiezaal, http://studiezaal.nijmegen.nl/

Een greep uit ons leveranciersregister


Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...

Ubbink werkt aan oplossingen voor energie efficiency en een goed binnenklimaat voor gebouwen...

Fortes Energy Systems is specialist op het gebied van producten voor de stadswarmte ...