Amsterdamse corporaties bouwen meer sociale huurwoningen

Amsterdamse corporaties bouwen meer sociale huurwoningen

Gepubliceerd op:

Amsterdamse woningcorporaties gaan de aankomende jaren meer sociale huurwoningen bouwen en mogen als gevolgd daarvan ook meer lenen. De afgelopen jaren nam de corporatie ongeveer 600 tot 800 woningen in aanbouw, aankomend jaar worden er circa 2400 nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd.

Volgens wethouder van Wonen Laurens Ivens van De SP groei gaat het om de bijbouw van doorsnee sociale huurwoningen. "De afgelopen jaren bouwden de corporaties wel meer woningen dan in de crisisjaren, maar dat waren geen gewone sociale huurwoningen maar veelal studentenwoningen."

Forse stijging investeringen
Ivens meent dat de corporaties de afgelopen jaren veel te weinig sociale huurwoningen hebben gebouwd. Aankomende jaar wordt dan ook een keerpunt volgens de wethouder, omdat de corporaties dan voor het eerst meer bouwen dan dat zij verkopen. “Volgend jaar wordt de nieuwbouw zeker verdubbeld. De investeringen van de corporaties gaan daardoor flink omhoog. Daarnaast zorgen ook onderhoud, isolatie en het gebruik van zonne-energie bij bestaande woningen voor een stijging van de uitgaven.

300 miljoen extra
Om de stijging van de uitgaven mogelijk te maken, verhoogden de toezichthoudende overheden de garantie voor leningen en investeringen voor de acht Amsterdamse woningcorporaties. ‘Mede-achtervanger’ Amsterdam stemde in met de verhoging van het gezamenlijk leenbedrag voor Ymere, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, De Alliantie, Rochdale, Duwo, Woonzorg en voor ouderenwoningen. Het gezamenlijk leenbedrag stijgt daarmee van 8,3 miljard naar 8,6 miljard euro.

Garantieplafond
De reden dat overheden na jaren van verlaging van het garantieplafond het nu weer aandurven om het garantieplafond te verhogen, is dat corporaties er financieel steeds gezonder voorstaan. De nieuwe garantie-overeenkomst loopt tot eind 2019. De verwachting is dat daarna de leenbedragen steeds opnieuw verhoogd worden en boven de 9 miljard zullen uitkomen, waardoor de corporaties nog meer kunnen lenen en bouwen. Waarborgfonds Sociale Woningbouw nam het initiatief tot de verhoging van de garantiestelling.

Bron: Het Parool.

Een greep uit ons leveranciersregister

Fito Products
Fito Products BV, specialist in de verkoop van brandpreventieproducten ...
Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
Breijer Ventilatietechniek
Goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenmilieu. Breijer Ventilatietechniek is al meer dan 25 jaar ...