Amsterdammers zijn het kleinst behuisd

Amsterdammers zijn het kleinst behuisd

Gepubliceerd op:

In de vier grote steden huurt een huishouden in Amsterdam gemiddeld de minste vierkante meters aan gebruiksoppervlak: 67. In Den Haag wonen deze huishoudens gemiddeld 10 vierkante meter groter en in Rotterdam en de gemeente Utrecht huren huishoudens gemiddeld 80 m2. Gemeenten als Almere, Maastricht en Eindhoven zitten daar ruim boven met respectievelijk 89, 92 en 99 vierkante meter.

Dat blijkt uit het Woononderzoek Nederland dat het CBS driejaarlijks uitvoert. Wat koopwoningen betreft zitten de Haagse huishoudens het ruimst met 117 m2, gevolgd door Utrecht (111 m2), Rotterdam (109 m2) en de hoofdstad sluit de rij met 92 m2. Amsterdammers zijn het duurst uit wat betreft woonlasten: zij betalen maandelijks gemiddeld 1016 euro en huurders 676 euro. In Utrecht betalen wooneigenaren maandelijks 971 euro en huurders 684. In Den Haag is de verhouding eigenaar-huurder in euro’s 937 versus 702 en in Rotterdam 880 versus 644.

Vier op de tien zelfstandig wonende huishoudens wonen in een tussen- of hoekwoning. Voor woningeigenaren geldt dat iets meer (43 procent) dan voor huurders (38 procent). In de jongste provincie Flevoland is het rijtjeshuis het populairst onder woningeigenaren: zes op de tien huishoudens wonen in dit type eengezinswoning. Het percentage zelfstandig wonende huishoudens (die bijvoorbeeld geen badkamer of keuken delen) dat in een tussen- of hoekwoning woont, schommelt al jaren net boven de 40 procent.

“In de jaren ’70 en ’80 domineerden jonge gezinnen van dertigers en veertigers, de babyboomers, de woningvraag. Ze trouwden en kregen kinderen en zochten passende woonruimte. Die vonden ze veelal in satellietsteden zoals Almere en Lelystad. De eengezinswoning met tuin buiten de oude steden waren én betaalbaar én in een kindvriendelijke omgeving”, licht CBS-hoofddemograaf Jan Latten toe. “Telkens is het rijtjeshuis weer makkelijk te verkopen aan nieuwe generaties jonge gezinnen. Het aantal gezinnen neemt echter niet meer toe, het zijn vooral alleenstaande ouderen die vanaf nu bijdragen aan het groeiend aantal huishoudens. Dat kan ook consequenties krijgen voor de woonbehoefte.” Door de jaren heen heeft het rijtjeshuis aan populariteit verloren, maar desondanks bleef dit type woning, met de twee-onder-een-kap een gezinsfavoriet.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
PAM Galerij en Balkonverhoging B.V.
Drempels en hoogteverschillen belemmeren ouderen en mensen met een handicap in hun mobiliteit ...
Breijer Daktechniek
Het spreekt voor zich dat een dak uw vastgoed en diens gebruikers bescherming biedt ...