Amsterdam geeft wooncoöperatieven ruimte

Amsterdam geeft wooncoöperatieven ruimte

Gepubliceerd op:

Amsterdam wil de bouw van zelfbouwhuurwoningen stimuleren door pilots te starten met verschillende wooncoöperatieven. De gemeente gaat op drie locaties in de stad bouwgronden uitgeven expliciet voor deze initiatieven. Dit zijn de locaties Centrumeiland, het Havenstraatterrein en op termijn het Archimedesplantsoen.

De vraag naar bouwgrond en woningen in Amsterdam is groot, met name in de sector sociale en middeldure huurwoningen. Op deze gespannen markt ontstaan steeds meer initiatieven voor alternatieve woonvormen zoals een wooncoöperatief, dit is een woonvorm waarbij het dagelijks bestuur bij de huurders zelf ligt.

Uit onderzoek blijkt dat er een grote interesse is in zelfbouw onder Amsterdammers. De bewoners van een wooncoöperatief vormen samen het dagelijks bestuur van het coöperatief en bepalen daarmee ook of een huurverhoging noodzakelijk is. Samen kunnen zij de kosten voor beheer en het onderhoud laag houden. In Amsterdam zijn er al initiatieven die graag met een wooncoöperatief willen bouwen.

Grofweg zijn er twee verschillende typen bekend. De eerste is een al bestaande groep. Deze mensen zoeken samen een plek om woningen te realiseren. De tweede groep zijn coöperatieven opgezet door professionals. Deze groep ziet een grote behoefte aan huurwoningen op de markt en willen hierin faciliteren met een financieringsconstructie.

Grootste probleem om de wooncoöperatieven te realiseren is het vinden van geschikte grond. De uitgifte van grond in Amsterdam is schaars en belangstellenden staan dan ook in de rij. Over het algemeen wordt er hoog geboden op de grond, wooncoöperatieven kunnen hier niet mee concurreren. Om ruimte te maken voor wooncoöperatieven gaat de gemeente Amsterdam een aantal locaties in de stad expliciet benoemen voor wooncoöperatieven. Om in aanmerking te komen moeten belangstellenden wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...