Amstelveen: effectieve aanpak woonfraude

Amstelveen: effectieve aanpak woonfraude

Gepubliceerd op:

De samenwerking tussen de gemeente Amstelveen en plaatselijke woningcorporaties heeft geleid tot een daadkrachtiger aanpak van woonfraude. Het aantal burgers dat woonfraude meldt is fors gestegen en wordt er nu effectiever opgetreden tegen onrechtmatig gebruik van huurwoningen.

In 2012 startten de gemeente Amstelveen en woningcorporatie Eigen Haard de Actie Schijnwerper, een uitvloeisel van het Convenant Woonfraude dat ze in hetzelfde jaar ondertekenden. Dit leidde onder andere tot een forse stijging van het aantal telefonische meldingen over woonfraude. Naar aanleiding van deze meldingen wordt nu onderzoek gedaan op meer dan 200 adressen. Van deze meldingen was 20% afkomstig van burgers. Voor de start van de actie was slechts 5% van de meldingen afkomstig van burgers. In de praktijk blijkt dat het betrekken van burgers bij woonfraude bijdraagt aan effectiever onderzoek. Het Convenant Woonfraude heeft geleid tot betere samenwerking tussen verschillende diensten van de gemeente en Eigen Haard. Ze stemmen werkzaamheden beter op elkaar af en voorkomen zo dubbel werk. In 2012 heeft Eigen Haard 88 onderzoeken afgerond, waarbij uiteindelijk 35 woningen zijn vrijgekomen.

Daarnaast heeft de gemeente Amstelveen met politie Amsterdam-Amstelland, woningcorporaties Eigen Haard en Duwo en netwerkbeheerder Liander het Convenant Doorzon afgesloten. Dit convenant is erop gericht om het criminele gebruik van woningen gezamenlijk aan pakken. Vanaf oktober 2012 tot eind maart 2013 is in meer dan vijftien woningen hennep aangetroffen. Eigen Haard heeft daarop de betreffende huurovereenkomsten ontbonden.

Een greep uit ons leveranciersregister

Roto dakramen
Beter Roto. Omdat de beste BENG-waardes enkel gehaald worden met professionele producten ...
LENS
We hebben oplossingen voor elk dak, onder één dak ...
Atlantic-Fujitsu
Biedt energiebesparende warmtepompen en aircosystemen aan, voor een gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat ...