Almere wil ‘aso-wijk’ aan stadsrand

Almere wil ‘aso-wijk’ aan stadsrand

Gepubliceerd op:

De gemeente Almere wil samen met lokale woningcorporaties een ‘aso-wijk’ realiseren aan de rand van de stad. Huurders die elders in de stad overlast bezorgen wegens asociaal gedrag, moeten dan gedwongen verhuizen naar deze nieuwe locatie. Burgemeester Jorritsma ontvouwde dit plan recentelijk in een uitzending van Omroep Almere.

Zowel woningcorporaties als de gemeente storen zich aan huurders die hele buurten terroriseren met hun asociale gedrag. Beiden denken al geruime tijd na over eventuele oplossingen voor het groeiende probleem. Burgemeester Jorritsma neemt nu het initiatief door een plan voor te leggen dat overlastbezorgers naar de rand van de stad verdrijft. Er zouden nieuwe woningen moeten verrijzen op een plek waar deze gezinnen geen problemen kunnen veroorzaken voor goedwillende andere inwoners. Jorritsma liet nog in het midden wie de bouw van de huurwoningen moet gaan betalen. Ze wil in elk geval samen met de woningcorporaties een plek bepalen waar de woningen moeten komen te staan. Gemeente en corporaties willen op deze manier voorkomen dat goedgezinde gezinnen uit hun wijk gepest worden door een handjevol overlastbezorgers. De problemen die ze veroorzaken zijn niet altijd door de politie op te lassen, want treiteren is geen strafbaar feit, maar kan omwonenden wel tot wanhoop drijven. Volgens de burgemeester zijn er genoeg voorbeelden van gezinnen die om die reden zijn verhuisd. Ze wil dat nu juist omdraaien. Niet de slachtoffers moeten zich gedwongen voelen te verhuizen, de overlastbezorgers moeten maar geïsoleerd worden.

Almere is niet de enige gemeente die stappen onderneemt tegen burenoverlast. Ook Tilburg en Utrecht maken daar momenteel serieus werk van. Kampen was een aantal jaren geleden de eerste stad die experimenteerde met huisvesting voor overlastgevers. In Amsterdam werd een dergelijk project in 2010 stop gezet wegens geldgebrek en klachten van omwonenden. In 2011 stelde de PVV voor speciale 'tuigdorpen' in te richten voor mensen die ernstige overlast veroorzaken in hun wijk. Criminele veelplegers zouden na hun gevangenisstraf ver van de bewoonde wereld in enclaves moeten worden gegroepeerd, zodat andere mensen geen last meer van hen zouden hebben.

Bron: ad.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

ATAG Verwarming Nederland
ATAG als uw langetermijnpartner ...
Flamco B.V.
Wij bieden succesvolle en innovatieve oplossingen voor o.a. woningbouw, utiliteitsbouw en duurzame energie ...
Thercon
Heating. Cooling. Caring ...