5500 nieuwe woningen in Amsterdamse Sluisbuurt

5500 nieuwe woningen in Amsterdamse Sluisbuurt

Gepubliceerd op:

De Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland staat voor hoogbouw, verdichting en bewegen. In het Stedenbouwkundig Plan voor de Sluisbuurt dat het college van B en W op 8 november heeft vrijgegeven voor inspraak wordt de ambitie geformuleerd om maximaal 5500 woningen op deze locatie te bouwen.

Het stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt biedt ruimte aan 28 gebouwen met een hoogte die varieert tot 143 meter. Elf gebouwen hebben een hoogte van 30-40 meter, elf torens worden 40 tot 80 meter en zes torens bereiken een hoogte tussen de 80 en 143 meter. De hoogste torens zijn vergelijkbaar met een slankere versie van de Rembrandttoren. Er is goed nagedacht over de plek van de torens. De hoogste torens staan in het noorden van het gebied en worden uit elkaar geplaatst zodat de skyline transparant en indrukwekkend is. Vanuit de historische binnenstad zullen de torens niet of nauwelijks te zien zijn.

De Sluisbuurt wordt ontworpen op basis van de principes van de bewegende stad waarbij fietsen, lopen, sporten en bewegen centraal staan. Buurt-, sport-, groen- en wijkvoorzieningen worden verspreid door de buurt aangelegd en moeten uitnodigen tot bewegen met (on-)verharde paden voor fietsen, wandelen en hardlopen. Een nieuwe fietsbrug zorgt ervoor dat de buurt vanaf het Oostelijk Havengebied goed bereikbaar is.

De Sluisbuurt omvat ongeveer 30% sociale huurwoningen en 70% vrije sector woningen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een vrije sectorwoning. Hier wordt middeldure huur voor ontwikkeld. Naast woningen wordt ruimte gemaakt voor maximaal 100.000 m2 bruto vloeroppervlakte voor buurtvoorzieningen, winkels, werkruimten en commerciële functies. Ook vallen grotere voorzieningen zoals scholen hieronder. Het stedenbouwkundig plan ligt van 10 november tot 22 december ter visie.

Een greep uit ons leveranciersregister

Orcon
Een gezond, comfortabel en duurzaam binnenklimaat met de woningbouw ventilatiesystemen van Orcon ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...
Breijer Ventilatietechniek
Goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenmilieu. Breijer Ventilatietechniek is al meer dan 25 jaar ...