€200 miljoen krediet voor renovatie en nieuwbouw corporatie Eigen Haard

€200 miljoen krediet voor renovatie en nieuwbouw corporatie Eigen Haard

Gepubliceerd op:

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft een krediet van €200 miljoen afgesloten voor de renovatie en verduurzaming van 3.800 sociale huurwoningen. Een deel van het krediet wordt ook gebruikt voor de bouw van 1.400 nieuwe sociale huurwoningen.

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt het krediet van €200 miljoen aan de Amsterdamse corporatie. Het is daarmee de derde kredietverstrekking op rij van de EIB aan een Nederlandse woningcorporatie. Eerder verstrekte het EU-instituut voor financiering op lange termijn al een financiering aan de Utrechtse corporatie Portaal. Binnenkort maakt de EIB afspraken met nog twee Nederlandse corporaties.

Grotere volumes
Volgens Pim van Ballekom, vicepresident van de publieke EU-bank, past het lenen aan woningcorporaties binnen de wens van de EIB om ‘grotere volumes te draaien’. De Brabander ziet dan ook groeimogelijkheden in onder andere de sociale woningbouw. De bank wil gemiddeld €2,5 miljard per jaar wegzetten in Nederland, vorig jaar was dit nog het ‘recordbedrag’ van €2,7 miljard. De instelling heeft een totaal leenbudget van ongeveer €80 miljard per jaar.

Eerste tranche
Mieke van den Berg, bestuurder bij Eigen Haard, verwacht nog dit jaar een beroep te doen op een eerste tranche van naar verwachting €50 miljoen. De reden dat ze bij de EIB aanklopte, is dat de bank vaak onder gunstige voorwaarden uitleent. “Lees: de goedkoopste” zegt Van den Berg met een knipoog naar Van Ballekom. Eigen Haard bekijkt per keer welke financier het meest ‘concurrerende’ aanbod doet. Met een aandeel van 95% zijn de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank momenteel veruit de grootste financiers van corporaties.

Gunstiger label
Met de renovaties van de woningen zorgt Eigen Haard volgens Van den Berg voor gunstigere energielabels met ‘in de praktijk minimaal label B’. Monumentaal wooncomplex Het Schip is het eerste aan de beurt en wordt momenteel onder handen genomen. Andere renovaties volgen naar verwachten dus dit jaar.

Bron: Het Financieele Dagblad.

Een greep uit ons leveranciersregister

RENSON
Gezond en comfortabel binnenklimaat? Onze missie!
Hemmink B.V.
Hemmink B.V. levert producten, oplossingen en concepten van ruim 25 sterke merken ...
Spectrus B.V.
Spectrus Licht & Advies gaat verder dan alleen verlichting ...