Zwam in de kruipruimte

Zwam in de kruipruimte

Gepubliceerd op:

Zwam in de kruipruimte is gevaarlijker dan u denkt. De zwam verspreidt zich met lange spoordraden die de structurele integriteit van de woning kunnen aantasten. Uiteindelijk wordt de fundering hierdoor zwakker en kan instortingsgevaar ontstaan. Het is daarom belangrijk om zwammen in de kruipruimte zo snel mogelijk te bestrijden.

Waarom komen zwammen veel in de kruipruimte voor?
Zwammen groeien het beste in vochtige ruimtes waar het niet te koud en niet te warm is. Vochtig wil niet zeggen dat er druppels van de muren moeten lekken. Een luchtvochtigheid van 70% is voor de zwam ideaal. Als het dan ook nog eens tussen de 10 en 23 graden is, kan de zwam optimaal groeien. In veel kelders en kruipruimtes wordt hier bijna automatisch aan voldaan. Het is daarom niet verwonderlijk dat zwammen vaak in de kruipruimte worden geconstateerd.

Hoe ontstaan er zwammen in de kruipruimte?
Sporen van veel verschillende bomen en planten zitten altijd in de lucht. Als u geen hooikoorts heeft, heeft u daar meestal geen last van. Het menselijke lichaam kan er namelijk goed mee omgaan. De sporen zijn bovendien zo klein, dat u ze met het blote oog niet kan zien. Datzelfde geldt voor de zwam. Deze sporen zweven door de lucht en uiteindelijk komen ze ergens terecht. Als het plekje waar de sporen terecht komen en de omgeving geschikt is, groeit daar een nieuwe zwam. Bijvoorbeeld in uw kelder of kruipruimte!

De spoor begint te groeien en er komen lange draden die langs de muren, het plafond en de vloer groeien. Dit is het echte lichaam van de zwam. De voedingsstoffen haalt de zwam uit de vochtige, vaak poreuze muren en houten steunbalken. Als u er niet op tijd bij bent, kan er een groot netwerk van deze draden ontstaan. Vaak van vele vierkante meters! De zwam is tegen die tijd zo sterk, dat ook nieuw beton van hoge kwaliteit het moet ontgelden. De spoordraden boren zich er een weg doorheen waardoor de kwaliteit van het beton sterk afneemt.
Als de zwam wat ouder wordt, ontstaan de sponsachtige, schimmels die voor de mens zichtbaar is. Dit is niet de echte zwam. Dat is het vruchtlichaam. U kunt het vergelijken met een appel aan de appelboom. Echter is de zwam absoluut niet eetbaar! Deze vruchtlichamen barsten op een gegeven moment los en verspreiden zo weer miljarden sporen via de lucht. Uit al deze sporen kunnen weer nieuwe zwammen ontstaan.

Zwammen in de kruipruimte zijn gevaarlijk
U heeft al kunnen lezen dat zwammen structurele schade aan gebouwen kunnen toebrengen. Dat is echter niet het enige gevaar. De zwammen zijn namelijk ook nog eens zeer slecht voor de gezondheid.

De sporen die buiten door de lucht zweven, zijn lang niet geconcentreerd genoeg om schadelijk voor de gezondheid te zijn. In een kleinere ruimte, is het echter al snel te veel. De schimmels die door de zwammen worden verspreid kunnen dan zorgen voor:
  • Ademhalingsproblemen
  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Jeukende ogen
  • Pijnlijke keel
Uiteraard is het effect erger bij kleine kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen.

Zwam in de kruipruimte bestrijden
Dit soort zwammen zijn niet zelf te bestrijden. Het heeft geen zin om sterke schoonmaakmiddelen te pakken en de zwam op die manier te ‘verwijderen’. Ook ‘weg borstelen’ helpt niet. Helaas wordt dat nog wel gedaan, mensen denken dat het is opgelost maar zitten een tijdje later met een nog groter probleem. Ook al is de zwam niet meer zichtbaar, hij zit er nog wel. Hetzelfde geldt voor de vele sporen die de zwam mogelijk al heeft verspreid. Hij groeit dus zo weer opnieuw.
Het is daarom noodzakelijk om een professioneel bedrijf in te schakelen die met de juiste voorzorgsmaatregelen de zwam helemaal weg krijgt. Dit is best een ingrijpende behandeling. Zo mag er tijdens het bestrijden van de zwam niemand meer in huis blijven. Inclusief de eventuele huisdieren. Pas na enkele uren mag het huis weer betreden worden.

Neem contact op met Zwamtotaal
Als u zwammen in een woning heeft geconstateerd, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag weer van de zwammen af zodat men weer veilig en gezond in de woning kan leven.

  

Een greep uit ons leveranciersregister

Nufris
Experts in uitzonderlijke schoonmaak ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Intratone
Een systeem dat staat voor veiligheid, gemak en comfort in één...