Zorgeloos woningen verduurzamen met een 54mm deur!

Zorgeloos woningen verduurzamen met een 54mm deur!

Gepubliceerd op:

Uit de Energiemonitor 2022 blijkt dat 51 procent van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B of gunstiger. Dit betekent dat er nog een flinke opgave is om de andere 49 procent de komende jaren aan te pakken. 

Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur met een dikte van 54 mm stijgt de isolatie van de gevel en neemt de tocht sterk af. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

Isolatie & streefwaarden
De overheid heeft de ‘Standaard’ vastgesteld waar circa 1 op de 3 corporatiewoningen eind 2030 aan moet voldoen; deze woningen moeten toekomstbestendig, spijtvrij en betaalbaar zijn geïsoleerd. Door bestaande woningen en gebouwen te isoleren, wordt de energievraag sterk verminderd en kan er op lagere temperatuur worden verwarmd.

Naast de ‘Standaard’ voor de gehele woning, zijn ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen (zoals een deur) van een woning opgesteld. Deze streefwaarden zijn bedoeld als een of enkele delen van de woning worden verduurzaamd. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel zeker ‘toekomstbestendig’ is. Voor nieuwbouwwoningen is de deur met een dikte van 54 mm al meer dan twintig jaar de minimale dikte. De overheid heeft deze deurdikte nu ook overgenomen om te kunnen voldoen aan de streefwaarden. De deur moet daarnaast een minimale u-waarde hebben van 1,4W/m2K die wordt behaald bij toepassing van een 54mm deur met HR++ glas en een kaderdichting.

Meerjarenonderhoudscontract
Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt in het prestatiecontract vaak verzuimd om maatregelen voor het werken naar de streefwaarden vast te leggen. Zonder sturing op de streefwaarden worden deuren van 38 mm dik teruggeplaatst, terwijl die op de middellange termijn alweer vervangen moeten worden om te voldoen aan de Nederlandse energiedoelstellingen voor 2050 en voor extra kosten zorgen. Tijd voor verandering! Een 54 mm dikke deur wordt namelijk in korte tijd terugverdiend en de woning voldoet daarmee gelijk aan de energiedoelstellingen voor 2050.Plaatsing van een 54 mm dikke deur in bestaand kozijn
Voor toepassing van een 54-mm-deur zijn aanpassingen van het bestaande kozijn over het algemeen niet nodig. Door de zeer stabiele en goed geïsoleerde 54-mm-deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen de deur en het kozijn goed overbrugd worden en wordt de dichting optimaal. Alleen bij plaatsing in een binnendraaiende situatie - zoals de voordeur - moet specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur gekeken worden. GND laat in de nieuwe voorlichtingsfilm zien hoe de 54mm deur zorgeloos in het bestaande kozijn wordt geplaatst. 

Het vervangen van deuren door een 54 mm dikke deur zorgt overigens niet alleen voor betere isolatie en tochtafdichting; deze deur is ook uitgevoerd met inbraakwerend hang- en sluitwerk waardoor ook de veiligheid sterk is verbeterd.

Isolatieklasse verschaft helderheid
Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren. Vanaf 2022 is aan de hand van dit label ook de isolatieprestatie van de deur te zien. Door het label met de QR-code te scannen, zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur.Voor meer informatie; klik hier.

Een greep uit ons leveranciersregister

Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
Wocozon
Wocozon maakt huurwoningen van woningcorporaties in heel Nederland groener en duurzamer ...
Zig
Digitale oplossingen voor alle woningcorporaties ...