Grotere galerijen bieden ruimte voor ontmoeting

Grotere galerijen bieden ruimte voor ontmoeting

Gepubliceerd op:

In het noorden van Schiedam staan de Wiltonflats van woningcorporatie Woonplus Schiedam: 3 flats die gebouwd zijn in 1959, met de vijfde woonlaag toegevoegd in 1996. De flats zijn toe aan een grondige renovatie. De functionaliteit van de blokken en de verduurzaming van de woningen verdienen aandacht, maar de grootste ambitie is om de woningen seniorgeschikt te maken. Bijzonder is dat de galerijen twee keer zo groot worden.

Ruimte voor ontmoetingen
Zijdekwartier Architecten maakte voor Willems Vastgoedonderhoud, die de opdracht kreeg van Woonplus, plannen voor complete renovatie van de Wiltonflats. Naast het technisch verbeteren van de woningen, is ook de leefbaarheid een belangrijk aspect dat aangepakt wordt. Zoals Zijdekwartier zegt: “Voor het prettig wonen in een buurt, het thuisgevoel in een gebouw, is juist alles tússen de woningen van groot belang. Onze plannen richten zich daarom juist ook op de directe leefomgeving van de bewoners. We maken een prettige route van straat naar huis, met ruimte voor ontmoetingen.”

Verbreden galerijen
Om dat te bereiken worden de flats van buiten grondig aangepakt. Eén van de onderdelen is het verbreden van de galerijen. Zo ontstaat ruimte voor een drempelzone: een plek bij de voordeur om een bankje neer te zetten of een groen plekje met planten te creëren. De bewoners krijgen een extra buitenruimte op de galerij en de privacy in de woning vergroot. Maar bovenal stimuleert het ontmoeting. Door de optie om hier te verblijven neemt de kans op contact tussen de buren enorm toe.

Technisch hoogstandje
Om de galerijen te verbreden wordt er een prefab galerij aan het gebouw gemonteerd. Een unieke oplossing. Het hoogteverschil dat ontstaat tussen de oude en nieuwe galerij moet worden weggewerkt. Zoontjens lost dit op met het ophoogsysteem voor galerijen. Henk van Beurden, projectleider bij Zoontjens, legt uit: “Om de toegang tot de woning gelijkvloers te laten lopen met de nieuw toegevoegde galerij, werken we hier met ons ophoogsysteem én hellingcorrector. De bestaande galerij ligt op afschot; er is meer ruimte onder de tegels bij de drempel dan bij de overgang van de oude naar de nieuwe toegevoegde galerij. Bovendien is de nieuwe galerij zo geplaatst, dat er bij de overgang maar heel weinig ruimte is voor ophoging. Om de tegels zowel aan de kant van de deur als de prefab galerij goed aan te laten sluiten, moeten we met slechts twee tegels een behoorlijke helling overbruggen. Met onze systemen én ervaring kunnen we dit toch heel strak leggen. En voor de volgende flats alvast een mooi leermoment. Daar worden de prefab galerijen anders geïnstalleerd, zodat we wat meer hoogte hebben.”
 
          

Een greep uit ons leveranciersregister

NCCW
NCCW is al 50 jaar de betrouwbare partner voor woningcorporaties op het gebied van ERP-softwareoplossingen ...
Midglas
Met veel ervaring verzorgen wij al sinds 1911 soepel het schadeherstel en schademanagement van onze relaties ...
Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...