ZonPV project Haarlemmermeer bouwt op lokale samenwerking

ZonPV project Haarlemmermeer bouwt op lokale samenwerking

Gepubliceerd op:

Voor woningcorporaties is lokale samenwerking dé manier om hun woningvoorraad te verduurzamen. In Haarlemmermeer werken woningcorporatie Ymere, de gemeente en lokaal energiebedrijf Tegenstroom samen om ruim 7.000 huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. Ook plaatsing en onderhoud van de zonnepanelen gebeurt door installateurs in de regio, waaronder de Amsterdamse vestiging van Eneco Installatiebedrijven. Zo worden hoge duurzaamheidsambities in Haarlemmermeer kleinschalige en lokaal ingevuld. Met succes!


Gezamenlijke ambitie
Haarlemmermeer bestaat uit maar liefst 21 kernen, waaronder Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Badhoeverdorp. De gemeente heeft de ambitie om een van de duurzaamste gemeenten in Nederland te zijn. Die gezamenlijk droom zorgt voor bovengemiddeld draagvlak onder inwoners en voedt plaatselijke initiatieven, zoals Tegenstroom. Het energiebedrijf richt zich op lokaal opgewekte duurzame stroom en heeft samen met de gemeente en Ymere een 'energy service company' opgericht. Deze Esco gaat de plaatsing en exploitatie van 7.000 zonnepanelen op huurwoningen van Ymere realiseren.

Aantrekkelijke propositie voor huurders
Voor bewoners van de huurwoningen is een aantrekkelijke propositie ontwikkeld. Zij krijgen acht zonnepanelen op hun dak geïnstalleerd, die per maand ongeveer € 34,50 aan elektriciteit opleveren. De zonnepanelen worden volledig gefinancierd door Tegenstroom, dat hiervoor een vaste vergoeding vraagt van € 29,95 per maand. Huurders hoeven zelf niets te investeren, besparen direct € 50,- per jaar en alles wordt geregeld, van plaatsing tot onderhoud en eventuele reparaties. 

Zelfs installatie en onderhoud lokaal
In het kader van lokale samenwerking zijn ook plaatsing en onderhoud gegund aan installatiepartners uit de directe omgeving van Haarlemmermeer. Zij konden intekenen op maximaal twee van de zeven percelen waarin het totale project is onderverdeeld. De twee grootste percelen gaat de Amsterdamse vestiging van Eneco Installatiebedrijven voor haar rekening nemen. Het project in Haarlemmermeer sluit één op één aan op de visie van Eneco: duurzaam, decentraal en samen. Als energieleverancier van de gemeente én van Tegenstroom is Eneco al op meerdere manieren betrokken bij de duurzame ambities van Haarlemmermeer. Nu gaat Eneco Installatiebedrijven de plaatsing en het tienjarig onderhoud van een groot deel van de te plaatsen zonnepanelen verzorgen.

Veel draagvlak
In 2013 is in een pilot de animo onder inwoners van Haarlemmermeer gepolst en deze was uitzonderlijk hoog. Zo'n 60% van de huurders was geïnteresseerd in zonnepanelen, tegenover een landelijk gemiddelde van zo'n 20%. Dit draagvlak is te danken aan de aantrekkelijke propositie én de strategische inzet van communicatie. Ymere en haar samenwerkingspartners hebben tijdig, uitvoerig en duidelijk gecommuniceerd over het project én de overkoepelende duurzaamheidsambitie. Dit gezamenlijke doel maakt mensen enthousiast om deel te nemen. Dichtbij, betrokken en ondersteund door landelijke partners met de nodige kennis én de mogelijkheid om lokaal snel te schakelen, zoals Eneco.

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Ventilatietechniek
Goede ventilatie is onmisbaar voor een gezond binnenmilieu. Breijer Ventilatietechniek is al meer dan 25 jaar ...
Unilin Insulation B.V.
UNILIN is al vele jaren een begrip in de bouwwereld en een grote Europese speler als het gaat om pasklare oplossingen ...
Itho Daalderop
Itho Daalderop staat voor innovatieve producten en systemen, die een bijdrage leveren aan een comfortabel ...