Kostenbesparing door voorkomen van omvormeruitval

Kostenbesparing door voorkomen van omvormeruitval

Gepubliceerd op:

In de overgang naar duurzame energiebronnen spelen zonnepanelen een cruciale rol in het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Voor woningcorporaties biedt het installeren van zonnepanelen op hun vastgoedportefeuille een dubbel voordeel: het draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het biedt een kosteneffectieve manier om de energiekosten te verlagen. Om de voordelen van zonne-energie echter volledig te benutten, is het optimaliseren van de zelfconsumptie essentieel. Dit is waar monitoring een belangrijke rol speelt.

Optimaal gebruik van zonnekracht: besparen en zelfvoorzienend!
Zelfconsumptie verwijst naar het direct gebruik van de elektriciteit die lokaal wordt opgewekt. Het is wenselijk om zelfconsumptie te optimaliseren, omdat dit de afname van energie van het elektriciteitsnet vermindert en zo de afhankelijkheid van externe energiebronnen verkleint. Efficiënte zelfconsumptie kan dan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de energierekening.

Verbruik in harmonie met de zon
In de wereld van zelfconsumptie is het vinden van de perfecte balans tussen energieopwekking en energieverbruik een van de grootste uitdagingen. Zonnepanelen produceren elektriciteit op basis van de hoeveelheid zon die beschikbaar is, wat betekent dat de energieproductie kan variëren op basis van het weer en de tijd. 

Op zonnige dagen kan het voorkomen dat er meer energie wordt opgewekt dan nodig is voor het directe verbruik. Het overschot aan energie wordt dan door de omvormer in het net geïnjecteerd. Maar wanneer globaal gezien veel energie wordt opgewekt en te weinig wordt afgenomen, kan dit leiden tot (congestie) problemen, waaronder omvormeruitval.

Help, mijn omvormer valt uit!
Omvormers zijn de essentiële schakels tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Ze zetten de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in bruikbare wisselstroom (AC). Wanneer een omvormer vermogen in het net injecteert, neemt de spanning op het net toe. Omvormers beschikken over een ingebouwd mechanisme dat automatisch zorgt voor loskoppeling van het net wanneer hij detecteert dat de spanning op het net te hoog is. Dit leidt tot ongewenste uitvaltijd en verlies aan energieopbrengst, en dus geld. Naarmate het bestand aan geïnstalleerde zonnepanelen groeit wordt dit probleem steeds groter.

Monitoringtechnologie van Xemex en Cast4All als oplossing
Gelukkig vormen monitoringstechnologieën een oplossing voor dit probleem. Monitoring biedt inzicht in de energieopwekking, het energieverbruik en de prestaties van het zonne-energiesysteem. Door de energiestromen nauwkeurig te volgen, kan zelfconsumptie worden geoptimaliseerd en onnodige omvormeruitval worden voorkomen.

Xemex, een toonaangevend bedrijf op het gebied van energiemanagement, biedt samen met Cast4All deze geavanceerde monitoringsystemen aan die woningcorporaties en huurders in staat stellen om hun zelfconsumptie te optimaliseren en de volledige potentie van hun zonne-energiesysteem te benutten. Benieuwd wat Xemex en Cast4All voor u kunnen betekenen? Bezoek dan zeker eens de website https://xemex.eu/nl/ of neem contact op via sales@xemex.eu.


Een greep uit ons leveranciersregister

Luxs B.V.
Luxs | Vastgoeddata. Maar dan slim.
Duco Ventilation & Sun Control
Duco, een toonaangevend producent in Europa van ventilatie- en zonweringsystemen ...
Wolters Vastgoedonderhoud
Wolters Vastgoedonderhoud is al voor veel woningcorporaties een deskundige partner in het totale onderhoud ...