Hoge energieprijzen: voorkom dat uw huurders voor verrassingen komen te staan!

Hoge energieprijzen: voorkom dat uw huurders voor verrassingen komen te staan!

Gepubliceerd op:

Hoge energiekosten: iedereen krijgt er momenteel mee te maken. Voor veel gezinnen is het bang afwachten op de volgende afrekening, die aan het einde van rit al snel honderden euro’s telt. Ook voor sociale huurders is dit het geval: de onvoorspelbaarheid van de energielasten leiden tot onzekerheid en stress.

Woningcorporaties kunnen hun huurders hier echter in bij staan. Hoe? Dankzij implementatie van een proactief energiemanagementsysteem (EMS)!

Woningcorporaties leveren naast woondiensten ook energiediensten aan hun huurders. De energierekening maakt een belangrijk deel uit van de totale woonlasten van deze huurders, en het is dan ook belangrijk dat deze kost zo laag mogelijk gehouden wordt.  Actief energiebeheer draagt hieraan bij: door energiestromen te managen wordt het energieverbruik gereduceerd en daarmee ook de bijhorende kosten.

Om energiestromen in huis te kunnen managen is een energiemanagementsysteem op het niveau van individuele woningen of gebouwen nodig. Een energiemanagementsysteem is een combinatie van hard- en software waarbij monitoringsoftware grafisch een analyse weergeeft van realtime meetdata. Xemex en Cast4All, twee Antwerpse bedrijven, staken de koppen bij elkaar en brachten verschillende devices op de markt voor tal van use cases. Waar Xemex de hardware voorziet, verzorgd Cast4All de bijhorende software. Samen bieden de bedrijven de nodige tools aan voor onafhankelijk en betrouwbaar inzicht in het verbruik, productie, opslag en beheer van energie, waardoor energiekosten voor de huurders gereduceerd kunnen worden.

Wat is het voordeel voor de corporaties?
Naast de huurders hebben ook de woningcorporaties baat bij de installatie van een energiemanagementsysteem. Woningcorporaties hebben namelijk een belangrijke positie in het klimaatakkoord: de corporaties zijn aangewezen als initiator van energietransitie en moeten tegen 2050 allemaal energieneutraal zijn. Om deze transitie mogelijk te maken, zijn tal van energiebesparende maatregelen noodzakelijk. Inzicht in energieverbruik dankzij een EMS is hierbij essentieel, opdat geformuleerde doelstellingen bereikt en eventueel bijgestuurd kunnen worden.


Een greep uit ons leveranciersregister

Zoontjens
Meer dan honderd jaar werken in de bouwsector heeft voor dakspecialist Zoontjens geleid tot een schat aan ...
Oolders, Heijning & Voogelaar B.V.
OHV acteert als externe beleggingsafdeling voor haar institutionele relaties, waarnaar taken ...
WTW
Bij WTW bieden we data- en kennisgedreven oplossingen op het gebied van mensen, risico en kapitaal ...