Smart Twin: voor iedere woning een driedimensionaal evenbeeld

Smart Twin: voor iedere woning een driedimensionaal evenbeeld

Gepubliceerd op:

Met Smart Twin lopen woningcorporaties niet meer achter de vastgoedfeiten aan, maar beschikken zij op ieder moment over actuele online informatie van hun gehele woningvoorraad. De gesprekken met de eerste corporaties die gaan werken met Smart Twin (de opvolger van WoonConnect) bevinden zich in een vergevorderd stadium. 

Maar hoe werkt Smart Twin eigenlijk? En hoe worden deze woningcorporaties nu precies digitaal ondersteund door Smart Twin? Het antwoord op deze en meer vragen leest u hier.


Wat houdt het nieuwe digitale vastgoedbeheer van Smart Twin precies in?

De digitalisering van Smart Twin maakt het beheer van grote hoeveelheden woningen overzichtelijk en voorspelbaar. Toekomstbestendig vastgoedbeheer wordt daardoor eenvoudig. Hoe dat werkt? Smart Twin maakt van iedere woning in de woningvoorraad een digitaal driedimensionaal evenbeeld. In die 3D-woningen wordt alle relevante vastgoedinformatie opgeslagen. Hierdoor heeft een woningcorporatie alle relevante data in één centrale online omgeving en behoren versnipperde gegevens tot het verleden.

Wat kan Smart Twin met al deze centrale informatie?
Een mooi voorbeeld is de hulp die Smart Twin biedt bij renovatie en verduurzaming. Smart Twin kan namelijk precies laten zien welk veranderpotentieel wijken en woningen hebben. Daarbij wordt ook duidelijk wat de financiële en bouwtechnische consequenties zijn van bepaalde aanpassingen. Ook het effect op bijvoorbeeld het nieuwe energielabel en WWS-punten wordt hierbij direct inzichtelijk. Dit laat Smart Twin allemaal zien in overzichtelijke toekomstscenario’s. In ieder scenario wordt het MJOP automatisch aangepast. Door verschillende scenario’s met elkaar te vergelijken, kunnen woningcorporaties bepalen welke keuzes het meest gunstig en realiseerbaar zijn. Rekenwerk en inzet van adviseurs worden overbodig.

Smart Twin is dus eigenlijk een slimmere versie van een digital twin?
Dat klopt. Smart Twin is meer dan een digital twin en dus niet zomaar een passieve kopie van een woning. Smart Twin kan 3D-woningen namelijk zelf doorrekenen en zelfstandig constateren wat bijvoorbeeld het energielabel en de gebruikersoppervlakten zijn. Wanneer er in de digitale woning een wijziging is aangebracht, past Smart Twin direct alle bijbehorende gegevens, zoals oppervlakten en WWS-punten, aan naar de nieuwe situatie. Zo blijft een vastgoedportefeuille eenvoudig actueel.

Kunnen deze woningmodellen dan gemakkelijk worden aangepast?
Dat kan zeker. Klopt een maat toch niet, is er een wandje verwijderd, iets aangebouwd, een dakkapel gezet, een keuken vernieuwd of een badkamer verplaatst? Dan kan de woningcorporatie dit zelf – ook ter plaatse met een tablet - aanpassen, zonder tussenkomst van externe modelleurs. Vervolgens is het woningmodel voor alle betrokken partijen up to date. Doordat ook ketenpartners op ieder moment aanpassingen en vorderingen direct kunnen doorvoeren, worden fouten en onderlinge misverstanden voorkomen.


Hoe kunnen we op de hoogte blijven?
Via woonconnect.nl/smarttwin kan iedereen kennismaken met Smart Twin en de laatste ontwikkelingen volgen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV
Daiwa House Modular Europe Jan Snel BV is marktleider in de Benelux op het gebied van ...
Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?
Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...