Woonbron gaat eengezinswoningen bouwen

Woonbron gaat eengezinswoningen bouwen

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Woonbron gaat de komende tien jaar zo’n vierhonderdvijftig eengezinswoningen realiseren voor het sociale huursegment. In het tweede kwartaal van dit jaar gaat de schep voor de eerste drieëndertig Prachthuizen in Rotterdam Hoogvliet de grond in.

Woonbron wil door slimme samenwerking in de bouwketen nieuwbouw realiseren zonder onrendabel te hoeven investeren en zo toch te blijven bouwen. De corporatie wil komende jaren in totaal zo’n vierhonderdvijftig eengezinswoningen realiseren in Rotterdam, Dordrecht en mogelijk ook in Delft.

Om de exploitatie sluitend te krijgen, is gebruik gemaakt van de relatief lage grondprijs voor sociale woningbouw. Een onlangs gesloten samenwerkingsovereenkomst tussen Gemeente Rotterdam en Woonbron maakt het mogelijk om ook op locaties waar geen sociale woningbouw is voorzien, gebruik te maken van die lagere grondprijs. Woonbron exploiteert de woningen een periode als huurwoningen, waarna deze in de verkoop gaan. Het verschil tussen de commerciële en sociale grondprijs rekenen gemeente en Woonbron op het moment van verkoop af.
Naast het grondprijsarrangement ligt de sleutel naar de oplossing in het werken met systeemwoningen van geselecteerde aannemers. De algemene kosten zijn zo een stuk lager dan bij het traditionele aannemingsproces. De kosten van de architect zijn verwerkt in de kostprijs en door standaardisatie ook een stuk lager dan traditioneel het geval is. Aanvullend wil Woonbron afspraken maken met nutsbedrijven.

Het Prachthuis wordt ruim - zo’n 105 m2 gebruiksvloeroppervlak, tweelaags met een schuine kap, drie slaapkamers en een bewoonbare zolder - en kwalitatief hoogwaardig (energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,6). Bovendien bieden deze woningen bewoners van de bewuste wijk de mogelijkheid om – ook als hun inkomen stijgt - in die wijk te blijven wonen omdat ze hun woning dan kunnen aankopen.

Een greep uit ons leveranciersregister

ista Nederland B.V.
ista Nederland is marktleider en gespecialiseerd in het meten en afrekenen van het individuele ...
Oolders, Heijning & Voogelaar B.V.
OHV acteert als externe beleggingsafdeling voor haar institutionele relaties, waarnaar taken ...
CascoTotaal
Snel, flexibel en efficient bouwen ...