Woonborg renoveert 33 woningen in NOM-woningen

Woonborg renoveert 33 woningen in NOM-woningen

Gepubliceerd op:

Woningcorporatie Woonborg renoveert in Roden 33 rijwoningen naar energieneutrale NOM-woningen. NOM staat voor Nul op de Meter en houdt in dat een woning gedurende een jaar net zoveel energie produceert als verbruikt. De energie voor deze woningen wordt opgewekt met zonnepanelen. De opgewekte energie wordt door een warmtepomp omgezet naar warm tapwater en verwarming.

De energie-opbrengst is over een jaar gemeten voldoende voor een gemiddeld gezin van drie personen. Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat de renovatie voor Woonborg uitvoeren en begint in september met de eerste woning.

Voordat de bouwwerkzaamheden starten, wordt een woning ingericht als modelwoning. De huurders van de renovatiewoningen kunnen zich daar laten informeren over bijvoorbeeld de nieuwe installaties en gebruikte materialen. Na de renovatie hebben de 33 woningen een geïsoleerde gevel met nieuwe kozijnen, een nieuw geïsoleerd dak bedekt met zonnepanelen, een gebalanceerd ventilatiesysteem en een voorraadboiler en warmtepomp voor warm water en verwarming. De cv-ketel en de gasaansluiting worden weggehaald en waar nodig worden keukens, badkamers en toiletten vervangen.

In overleg met de huurders is voor de woningen in de Bomenbuurt gekozen voor het ‘Nul op de Meter’ concept. ‘Nul op de Meter’ houdt in dat de woningen straks volledig elektrisch zijn, zelf energie opwekken en zeer goed geïsoleerd zijn. Om deze investering te kunnen doen - er wordt in dit project 3 miljoen euro geïnvesteerd - berekent Woonborg een Energieprestatievergoeding (EPV) aan huurders door. Dit houdt in dat huurders een gedeelte van de energielasten straks rechtstreeks aan de woningcorporatie betalen. Woonborg berekent 1 euro per m2 en garandeert huurders dat ze niet meer woonlasten gaan betalen dan voor de renovatie. De EPV wordt in rekening gebracht als het project is afgerond. Voor de overige woningverbetering vraagt Woonborg geen huurverhoging.

De voorbereiding voor dit project nam een jaar in beslag. Net als bij andere woningverbeteringsprojecten werkte Woonborg nauw samen met de huurders. Een afvaardiging van de huurders en de huurdersvereniging AH WOON neemt totdat de renovatie is afgerond, deel aan een projectcommissie. Huurders hebben hierin een adviserende en meedenkende rol. Ze waren ook betrokken bij de aanbestedingsprocedure en selectie van de aannemer. Het project moet in april 2017 gereed zijn.

Een greep uit ons leveranciersregister

Geberit B.V.
De wereldwijd opererende Geberit Group is de Europese marktleider voor sanitaire producten ...
Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
Zonduurzaam
Zonnepanelen kopen bij Zonduurzaam?