Woonbond komt in actie tegen ‘gluurverhogingen’

Woonbond komt in actie tegen ‘gluurverhogingen’

Gepubliceerd op:

De Woonbond start namens huurders van sociale huurwoningen een collectieve actie tegen de Belastingdienst en verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang. Doel van de procedure is om inkomensafhankelijke huurverhogingen terug te draaien. Het gaat volgens de bond naar schatting om een bedrag van 365 miljoen euro.

Vanaf 2013 konden huishoudens met een bruto jaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. Om het inkomen te kunnen vaststellen maakten verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Begin 2016 oordeelde de Raad van State echter dat de Belastingdienst deze inkomensverklaringen nooit had mogen verstrekken. Dit was in strijd met de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst.

De inkomensafhankelijke huurverhogingen zijn daardoor niet op rechtmatige wijze tot stand gekomen, zo stelt de Woonbond. “Bij huurders vanaf een bescheiden middeninkomen is jaar op jaar de privacy geschonden zodat verhuurders enorme huurverhogingen konden eisen. Deze huishoudens kunnen meestal echter niet terecht in de peperdure vrije sector”, aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Na de uitspraak van de Raad van State heeft minister Blok getracht om een juridische basis te creëren voor de verstrekking van inkomensverklaringen. Ook na deze wetswijziging blijft het opstellen en verstrekken van inkomensverklaringen echter onrechtmatig. Voor het opstellen van de inkomensverklaringen wordt namelijk gebruik gemaakt van gegevens uit de Basisregistratie Inkomen (BRI). Deze gegevens mogen alleen worden gedeeld met overheidsorganen en niet met private partijen, zoals verhuurders.

De Woonbond zegt dat een poging tot overleg met de betrokken partijen niet is gelukt en ziet daarom geen andere mogelijkheid dan het aanspannen van een procedure.

Een greep uit ons leveranciersregister

Mind2Pay
Specialist in debiteurenbeheer voor woningcorporaties ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...
REC Solar EMEA GmbH
REC biedt zonnepanelen die ideaal zijn voor commerciële daken ...